keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Kurkistus kapuluokalle


11.2.2020 Elokuvissa: Anna-Karin Grönroosin dokumentti Orkesterin edessä

Anna-Karin Grönroosin käsikirjoittama ja ohjaama Orkesterin edessä -dokumenttielokuva vie katsojan Sibelius-Akatemian kapellimestarikoulutuksen arkeen. Kolmen vuoden aikana kuvattu materiaali seuraa erityisesti kolmen opiskelijan (Emilia Hoving, I-Han Fu ja James Kahane) matkaa, mutta muitakin kapuluokkalaisia (esim. Taavi Oramo) vilahtaa mukana. Opettajina nähdään kuvausten aikaan professorina ollut Atso Almila sekä vierailevat tähdet Hannu Lintu ja Susanna Mälkki. Varsinkin Linnun pedagogisesta otteesta saadaan hauskoja näytepaloja.

Elokuvan lyhyys (1 h 15 min) yllätti hieman enemmänkin hyvää materiaalia olisi luullut kuvausvuosien aikana kertyneen. Filmi keskittyy paljolti opiskelijoiden harjoitustilanteisiin eri orkesterien edessä. Hieman valotetaan nuorten ajatuksia ja kehitystä taiteilijana tai taiteilijaksi, mutta Hoving jää tältä osin lähes paitsioon. Sinänsä on arvokasta, että keskiöön on valittu kolme luonteeltaan ja lähestymistavaltaan niin erilaista tulevaa kapellimestaria. Dokumentin loppupuolella nähdään opiskelijat tositoimissakin, siis johtamassa oikeita konsertteja.

Orkesterin edessä on mielenkiintoinen, mutta kerronnaltaan yllätyksetön elokuva. SibA:n kapellimestarikoulutusta aina Panulan ajoista vähänkään seuranneelle se ei tarjoa juuri mitään uutta; koulutusohjelman vahvuudet kuten kapubändi ja videotallenteiden katselu palautesessioissa ovat kyllä tuttuja juttuja. Dokumentissa olisi voinut antaa enemmän ääntä opiskelijoille ja heidän ajatuksilleen siitä, miten kapellimestariksi tullaan, mitä kapellimestarin työ heidän mielestään on ja mitä se vaatii. Näitä olisi voinut peilata vaikka luokan opettajien näkemyksiin. Nyt päähenkilöt jäivät etäisiksi ja vieraiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti