keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Viimeistä vietiin


8.10.2019 Soirée Offenbach Musiikkitalossa Helsingissä

Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa vuonna 2017 aloittaneet maisteriopiskelijat valmistuvat tulevana jouluna. 2,5-vuotisten opintojen aikana on toteutettu yleisölle esitettävä produktio puolivuosittain, joten nyt on vuorossa tämän porukan viides ja viimeinen tuotanto. Alun perin sen piti olla Jacques Offenbachin operetti Orfeus manalassa (Orphée aux enfers), mutta lopulta päädyttiin kokoelmaan Offenbachin operettikohtauksia ja -aarioita. Soiréen ohjelmaan valitut numerot olivat teoksista Orfeus manalassa, Kaunis Helena, Pariisilaiselämää, La Périchole ja Hoffmannin kertomukset.

Esityksen oli ohjannut ja dramatisoinut Markku Nenonen. Ohjaukseen en ollut ihan varauksettoman tyytyväinen, sillä vaivaannuttavaa ja päälleliimattua tekohauskuutta oli turhan paljon, eivätkä kaikki numerot liittyneet toisiinsa kovinkaan saumattomasti. Musiikin oli sovittanut Markus Vaara, joka myös toimi illan pianistina (ja pääsi käväisemään lavallakin yhden välijuonnon ajan). Orkesterina oli Helsinki Sinfonietta 17-henkisellä kokoonpanolla; kapellimestarina toimi Markus Lehtinen. Ohjaaja oli suunnitellut onnistuneen lavastuksen, joka henki pariisilaisen salongin hieman dekadenttia tunnelmaa mm. punaisine plyyseineen. Pisteet myös Eero Erkamon valosuunnittelulle sekä Elina Kolehmaisen näyttävälle puvustukselle.

Laulusolisteina esiintyivät Topias Lundell, Minna-Leena Lahti, Jussi Vänttinen, Rachel McIntosh, Henri Tikkanen, Isabella Shaw ja Réka Bata. Kaikki olivat selvästi harjoittaneet ranskan ääntämystään ja suoriutuivat osuuksistaan kuta kuinkin kunnialla. Panin tyytyväisenä merkille, kuinka nuoret laulajat ovat kehittyneet koulutuksensa aikana myös näyttämöllisesti. Vielä kun eräät uskaltaisivat laulaa ilman jatkuvaa monitorin vilkuilemista! Esityksessä oli mukana myös kuuden laulajan ensemble, joka toimi tarvittaessa kuorona ja palvelijoina ym. avustavissa tehtävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti