perjantai 17. toukokuuta 2019

Järisyttävä Salome-ilta


17.5.2019 Richard Straussin ooppera Salome Turun konserttitalossa

Leif Segerstamin kausi Turun Filharmonisen Orkesterin ruorissa lähenee päätöstään ja viimeisinä keikkoinaan maestro johti kaksi konserttiesitystä Richard Straussin oopperasta Salome. Konsertit olivat peräkkäisinä iltoina ja minä pääsin kuuntelemaan niistä jälkimmäisen eli Segerstamin oikeasti viimeisen esiintymisen ylikapellimestarina. Edellispäivänä oli julkistettu TFO:n Segerstamille myöntämä kunniakapellimestarin arvo vasta toisena henkilönä orkesterin pitkässä historiassa.

Segerstam järjesti orkesterinsa kanssa yleisölle mahtavan ja järisyttävän Strauss-kokemuksen. Salomen musiikki soi valtoimenaan huumaavana, ilmaisuvoimaisena ja puhuttelevana. Todellakin namiooppera, kuten maestro teosta nimitti käsiohjelmassa! Tasokkaan esityksen kruunasivat pätevät solistit, joista ilta oli Anu Komsin ja Tommi Hakalan. Molempien eläytyminen osiinsa oli esimerkillistä ja ylitti tavanomaisen "konserttiversiomeiningin". Komsi taituroi korkeuksissaan Salomena ja Hakalan Jochanaan oli jykevästi julistava.

Muista solisteista Tuija Knihtilä (Herodias) ja Sam Furness (Narraboth) tekivät oikein hyvän vaikutuksen. Christian Juslin ei ollut Herodeksena parhaassa iskussa, vaan ääni väsyi melko nopeasti. Pienemmissä tehtävissä lauloivat Jeni Packalen, Aki Alamikkotervo, Petri Bäckström, Joel Forsström, Simo Mäkinen, Kristian Lindroos, Rolf Broman ja Janne Sundqvist. Kahden viimeksi mainitun suorituksissa oli tänään huomautettavaa; Bromanilta särkyi ääni kertaalleen ja Sundqvist lauloi useita kertoja epäpuhtaasti. Alamikkotervo yllätti positiivisesti tenorinsa kirkkaalla välkkeellä.

Yleisradion taltiointi edellisen illan konsertista on kuunneltavissa kuukauden ajan Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50106165. (P.s. Kylläpä kuulostaa Hakalan osuus aneemiselta tässä äänityksessä ei vastaa lainkaan oman konsertti-iltani mahtavaa kuulokuvaa salissa!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti