torstai 20. joulukuuta 2018

Oopperaa Tampere Filharmonian joulukonsertissa


19.12.2018 Engelbert Humperdinckin ooppera Hannu ja Kerttu Tampere-talossa

Tampere Filharmonia esitti syyskautensa päätökseksi saksalaisten oopperatalojen joulunajan kestosuosikin, Engelbert Humperdinckin oopperan Hannu ja Kerttu (Hänsel und Gretel). Se kuultiin lyhennettynä, suomenkielisenä käännöksenä ja ns. visualisoituna konserttiversiona. Tämä tarkoitti taustalle projisoitua Timo Saaren piirroskuvitusta, kivasti suunniteltua valaistusta, vähäistä rekvisiitan käyttämistä sekä solistien täyttä puvustamista ja heidän näyttelemistään ynnä liikkumistaan eri puolilla salia. Vähemmästäkin on esityksiä kutsuttu "puolinäyttämöllisiksi"... Käsiohjelmassa ei kuitenkaan ollut nimetty toteutukselle ohjaajaa.


Ilta oli orkesterin ja sen kapellimestari Jonas Rannilan. Olipahan taas upea näyttö nuoren johtajan kyvyistä! Humperdinckin monin paikoin wagnersävyinen musiikki soi uhkean romanttisena ja suorastaan vyöryi päälle millä en tarkoita liiallista volyymia. Essi Luttinen (Hannu) ja Kaisa Ranta (Kerttu) olivat oivallinen parivaljakko. Heikki Kilpeläinen (Isä) vakuutti vahvalla äänellään ja selkeällä diktiollaan. Päivi Pylvänäisen Äiti ei ehkä ollut ihan tasapainoinen suoritus, mutta toisessa roolissaan Noitana hän onnistui loistavasti näyttelemistä myöten. Linda Urbańskilla oli kaksi pikkuroolia: Nukkumatti ja Kastekeiju. Niin, ja vielä pitää mainita Jouni Rissasen valmentama Tampereen Oopperan lapsikuoro, joka hoiti osuutensa hienosti.

Väliajalla hihittelin itsekseni Minna Lindgrenin mainiolle teosesittelylle, jolle oli uhrattu käsiohjelmasta peräti kymmenen sivua. "Sadistinen kokoperheen lapsenpaisto-ooppera" oli kyllä laittamattomasti sanottu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti