keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Hieno toteutus Viulunsoittajasta


11.12.2018 Jerry Bockin musikaali Anatevka (Fiddler on the Roof) Komische Oper Berlinissä

Kylläpä viimeisimmästä musikaalistani on vierähtänyt aikaa! Ja Jerry Bockin menestysteoksesta Viulunsoittaja katolla (alkup. Fiddler on the Roof) sitä vasta onkin kulunut vuosia näin sen ensimmäisen ja ennen tätä esitystä ainoan kerran yli kaksikymmentä vuotta sitten. Muistikuvani teoksesta olivatkin hieman hatarat; toki juonen pääpiirteet muistin: Maitomies Tevjen tuskailut toimeentulon, perinteen säilyttämisen ja maailman muuttumisen välillä sekä tyttärien naittamisen kanssa ja tietysti juutalaisväestön häätämisen kotiseudultaan.

Musikaali esitettiin Komische Oper Berlinissä saksankielisenä versiona Anatevka (nimi viittaa kylään, johon tapahtumat sijoittuvat). Päädyin katsomaan esityksen oikeastaan vain ohjaajan vuoksi. Barrie Kosky tuntuu onnistuvan kaikessa, mihin ryhtyy ja tätäkin produktiota on kehuttu arvosteluissa kovasti. Myös minä pidin lopputuloksesta. Erityisesti näyttävät tanssikohtaukset olivat esityksen suola, unohtamatta hienovaraista huumoria. Rufus Didwiszus oli suunnitellut jännän lavastuksen, joka koostui ensimmäisessä näytöksessä valtavasta röykkiöstä vaatekomeroita ja muita huonekaluja. Niitä käytettiin uskomattoman monipuolisesti! Toisessa näytöksessä lava oli lähes tyhjä, taustana levollinen metsäkuva ja päälle hentoa lumisadetta. Klaus Brunsin puvustus oli uskottavaa ajankuvaa 1900-luvun alun Venäjän juutalaisten asuinalueelta.

Kuoronumerot kuulostivat todella upeilta, kun esittämässä oli suuri joukko ammattilaisia ja sama päti myös orkesterin osuuteen. Kapellimestarina oli Kai Tietje. Solistit suoriutuivat kunnialla, kun ainakin suurin osa oli klassisesti koulutettuja. Tevjenä ja hänen vaimonaan Goldena nähtiin Komische Operin luottopari Max Hopp ja Dagmar Manzel. Heidän näyttelemisensä oli aivan huikeaa! Muista poikkeuksellisen hienoista roolitöistä täytyy mainita "matchmaker" Jente, jota esitti hykerryttävästi Barbara Spitz sekä rabbi, jota esitti tuttu Peter Renz. Modernisti puettu nuorison edustaja Maxim Bergeron soitti viulullaan koskettavia melodioita, ollen se viulunsoittaja katolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti