perjantai 28. syyskuuta 2018

Maestro Schiff taas Helsingissä


28.9.2018 Radion sinfoniaorkesteri, joht. ja sol. András Schiff, piano Musiikkitalossa Helsingissä

RSO:n konsertin alkupuoli oli yli tunnin ajan täyttä wieniläisklassismin tykitystä: Joseph Haydnin Sinfonia nro 82 C-duuri "Karhu" ja Ludwig van Beethovenin Pianokonsertto nro 1. Kapellimestarina ja pianosolistina toimi András Schiff, jonka lähes ujo olemus on aina yhtä hurmaava. Hän on vieraillut Suomessa monesti ja on täällä hyvin pidetty - tämäkin konsertti oli loppuunmyyty.

Haydnin sinfonia soi Sir Andrásin johdolla ripeästi ja eloisasti, usein jopa leikkisästi. Schiffillähän ei ole muodollista kapellimestarin koulutusta, joten hänen persoonallista johtamistaan on piristävää ja hauskaa seurata. Beethovenin konsertossa pianolegenda oli elementissään ja näytti paitsi suvereenin taituruutensa solistina, myös kykynsä tasapainoisen kokonaisuuden rakentamisessa. Schiff nousi aina välillä pianotuoliltaan johtamaan orkesteria. Varsinaista herkuttelua!

Pianokonserton jälkeen kuultiin pienenä ylimääräisenä Béla Bártókin Rondo nro 1 C-duuri, joka toimi hyvänä siirtymänä viimeistä teosta ajatellen. Väliajan jälkeen oli nimittäin vuorossa Bártókin Musiikkia kieli- ja lyömäsoittimille ja celestalle. Schiff on asettanut synnyinmaansa Unkarin konserttiboikottiin, mutta maanmiehensä Bártókin musiikkia hän esittää mielellään. Hieno esitys kuultiin tästäkin kappaleesta, vaikka yleisön hillitön köhiminen melkein tuhosi ensimmäisen osan herkän ja hiljaisen fuugan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti