sunnuntai 12. elokuuta 2018

Mahtava messu Porvoossa


12.8.2018 Gioachino Rossinin Petite messe solennelle Porvoon tuomiokirkossa

Pellingin musiikkipäivät järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Taiteellinen johtaja Monica Groop oli valinnut päätöskonsertin ohjelmaksi Rossinin Petite messe solennellen ("pieni juhlallinen messu"). Rossini sävelsi sen 1863, viisi vuotta ennen kuolemaansa. Humoristinen maestro kutsui teosta "viimeiseksi vanhuuden synnikseen" ja lisäsi ironisesti teoksen nimeen sanan "pieni". Hän jopa kirjoitti messun valmistuttua saatekirjeen Jumalalle...

Petite messe solennelle on alun perin kirjoitettu 12 laulajalle (joista neljä solistia), kahdelle pianolle ja urkuharmonille. Teoksesta on olemassa Rossinin myöhemmin työstämä orkesteriversio, mutta oli ihan mukavaa vaihtelua, että Porvoossa kuultiin alkuperäisen kaltainen versio - tosin yhdellä pianolla ja suuremmalla kuorolla.

Esitys oli tavattoman hieno ja onnistunut. Jubilate-kuoro teki vaikuttavaa työtä Eric-Olof Söderströmin johdolla. Solistit olivat rautaisia ammattilaisia ja onnistuivat kaikki erinomaisesti. Sopraano-osan lauloi kirkkaasti ja selkeästi hovilaulajatar Hillevi Martinpelto Ruotsista. Alttona esiintyi mezzosopraano Monica Groop, ja hänen äänensä lämpöä ja sävykkyyttä saattoi jälleen kerran vain ihastella huokaillen. Tenori Tuomas Katajala on tehnyt oivallisia rooleja italialaisessa oopperakirjallisuudessa, ja näköjään Rossinin messukin toimi loistavasti. Neljäs solisti, baritoni Andreas Schmidt, on minulle tuttu Saksan oopperalavoilta. Hänen lauluaan leimasi tarkkuus, älyllisyys ja eläytyvä musikaalisuus.

Pianistina piti ohjelman mukaan olla ruotsalainen Matti Hirvonen, mutta hämmästyksekseni flyygelin ääreen hiipi konsertin alkaessa Kiril Kozlovsky. Muutoksesta ei vaivauduttu ilmoittamaan mitään edes alun tervetulotoivotuksen ja kännykkämuistutuksen yhteydessä. Kozlovsky oli konsertin sankari ja teki aivan uskomattoman hienoa työtä. Siinä oli flyygeliparkakin kovilla moneen kertaan, kun Rossinin voimallisia akordeja taottiin kuuluville. Kerrassaan huikeaa! Urkuharmonia soitti kanttori Reidar Tollander, mutta soittimen hennohko ääni jäi usein dominoivan pianon ja kuoron alle. Preludio religioso -osassa harmonikin pääsi sentään esille soolosoittimena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti