sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Rossinia Wildbadissa, päivä 3


28.7.2018 Rossini & Co. -konsertti Königliches Kurtheaterissa Bad Wildbadissa

28.7.2018 Gioachino Rossinin ooppera Moïse (Moïse et Pharaon, ou Le passage de la Mer Rouge) Trinkhallessa Bad Wildbadissa

Kolmas ja viimeinen päiväni Rossini in Wildbad Belcanto Opera Festivalilla alkoi edellisten tapaan Kurtheaterissa. Ohjelmassa oli Rossini & Co. -nimen saanut Akademie BelCanton konsertti, jossa esiintyivät Lorenzo Regazzon mestarikurssin osallistujat.

Konsertin ohjelma oli tällainen:
 • Una voce m’ha colpito (oopp. L’inganno felice), es. Javier Povedano
 • Io so ch’hai buon cuore (oopp. La scala di seta), es. Maria Rita Combattelli ja Roberto Maietta
 • Concedi, amor pietoso (oopp. L’italiana in Algeri), es. Sebastian Monti
 • Ah, non credea mirarti (Bellinin oopp. La sonnambula), es. Muriel Frankhauser
 • Là ci darem la mano (Mozartin oopp. Don Giovanni), es. Silvia Porcellini ja Baurzhan Anderzhanov
 • Ah dov’è, dov’è il cimento (oopp. Semiramide), es. Xiang Xu
 • Le femmine d’Italia (oopp. L’italiana in Algeri), es. Masashi Tonosugi
 • Vedrai carino (Mozartin oopp. Don Giovanni), es. Silvia Porcellini
 • Io son ricco e tu sei bella (Donizettin oopp. L’elisir d’amore), es. Maria Rita Combattelli ja Baurzhan Anderzhanov
 • Largo al factotum (oopp. Il barbiere di Siviglia), es. Roberto Maietta
 • Una voce poco fa (oopp. Il barbiere di Siviglia), es. Maria Rita Combattelli
 • La callunia è un venticello (oopp. Il barbiere di Siviglia), es. Yevgeniy Chainikov
 • Ebbene signor Figaro? … Dunque, io son (oopp. Il barbiere di Siviglia), es. Maria Rita Combattelli ja Javier Povedano
 • Partir, o ciel! Desio (oopp. Il viaggio a Reims), es. Eleonora Bellocci

Kaikki solistit selvisivät kunnialla, mutta tasoeroja oli kyllä havaittavissa. Yleisöstä kuului buuauksia useiden numeroiden jälkeen - jopa on kriittistä yleisöä täällä! Parhaita suorituksia kuultiin kokeneemmilta laulajilta, jotka ovat mukana festivaalin tämän vuoden produktioissa. Bassobaritonit Baurzhan Anderzhanov ja Yevgeniy Chainikov edustivat minulle uusia tuttavuuksia. Molemmilla miehillä oli hieno ja kauniisti soiva ääni sekä vahva tekniikka.


Päätösnumerona kuultiin Eduardo di Capuan O sole mio. Sen esittivät Monti ja Xu sekä kolmannen tenorin puuttuessa baritoni Maietta. Festivaalin taiteellinen johtaja Jochen Schönleber piti pienen puheen, jonka lopuksi hän palkitsi konsertin parhaasta esityksestä Eleonora Belloccin. Yleisöpalkinnon sai Maria Rita Combattelli. Osansa kiitoksesta ja aplodeista sai GianLuca Ascheri, joka oli konsertin pianistina aivan erinomainen. Ja aivan vihoviimeiseksi vetäistiin O sole mio uudelleen ja nyt mukaan yhtyivät kaikki solistit.

* * *

Illalla suuntasin taas Trinkhalleen, jossa esitettiin Rossinin ooppera Moïse. Se tunnetaan myös nimellä Moïse et Pharaon tai kaikkein pisimmässä muodossaan Moïse et Pharaon, ou Le passage de la Mer Rouge.


Rossini sävelsi vuonna 1818 oopperan Mosè in Egitto, joka kantaesitettiin Napolissa. Hän muokkasi teoksesta uuden, ranskankielisen version Pariisia varten vuonna 1827. Tämä Moisë on Rossinin kolmanneksi viimeisin ooppera, ja säveltäjä itsekin arvosti sitä suuresti yhdessä viimeisen eli Guillaume Tellin kanssa.

Produktion oli ohjannut ja lavastanut festivaalin taiteellinen johtaja Jochen Schönleber. Kovin oli perinteinen ja vähän tylsänpuoleinen lopputulos, johon saattoi vaikuttaa se, että Trinkhallen pienellä lavalla ei mahdu tekemään juuri mitään eikä nykyaikaista näyttämötekniikkaakaan ole käytössä. Anton Kaunin toteuttamat videoprojisoinnit olivat hyvä lisä kokonaisuuteen. Puvustuksesta vastasi Claudia Möbius.

Erinomainen musiikillinen anti kompensoi näyttämön tapahtumien vähäisyyttä. Virtuosi Brunenses -orkesteria ja Górecki Chamber Choiria johti energisellä otteella Fabrizio Maria Carminati. Kuorossa oli hienoa iskevyyttä, mutta ranskan lausumisen kanssa oli usein vähän niin ja näin. Ei se kyllä sujunut moitteetta kaikilta solisteiltakaan, mutta laulusuorituksiin olen tyytyväinen.

Hienoista bassorooleista vastasivat Alexey Birkus (Moïse) ja Luca Dall’Amico (Pharaon). Faaraon vaimona Sinaidena lauloi Silvia Dalla Benetta ja Aménophis-poikana Randall Bills. Heprealaistyttö Anaïn osassa hurmasi Elisa Balbo. Mooseksen sisaruksia olivat Éliézier (Aaron) eli Patrick Kabongo ja Marie (Mirjam) eli Albane Carrère. Muissa rooleissa kuultiin Baurzhan Anderzhanov ja Xiang Xu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti