torstai 5. heinäkuuta 2018

Mitä - operetti sodasta? Vaiko sittenkin rakkaudesta?


4.7.2018 Oscar Strausin operetti Der tapfere Soldat Kärtnerplatztheaterissa Münchenissä

Münchenin kauniin Kärtnerplatzin reunalla sijaitsee viehättävä, vuonna 1865 valmistunut teatteri. Se on nykyisin yksi kolmesta Baijerin valtionteatterin yksiköstä ja kaupungin toinen oopperatalo Staatsoperin rinnalla.

Tänään ohjelmassa oli Oscar Strausin operetti Der tapfere Soldat (suom. Urhoollinen sotilas), joka tunnetaan myös nimellä Der Pralinésoldat - tämä viittaa sveitsiläisen Bumerlin mukanaan kantamiin suklaakonvehteihin. Teos kantaesitettiin Wienissä vuonna 1908. Olen nähnyt aiemmin kolme Strausin operettia, joista kaikista olen pitänyt kovasti - eikä tämä neljäskään osoittautunut poikkeukseksi. Musiikissa oli usein iskevää marssinpoljentoa, monia kauniita melodioita sekä mm. tunnettu laulunumero Komm, Held meiner Träume!

Operetin tapahtumat ovat erikoinen sekoitus sotaa ja rakkautta. Alexiuksen kanssa naimisiin aikovan Nadinan sydämen viekin Bumerli. Mutta onneksi Alexius löytää lohduttajan läheltä, sillä hän päätyy yhteen saman katon alla asustavan Maschan kanssa. Peter Konwitschnyn ohjaus oli erinomainen, viihdyttävä ja sujuva, ilman liioittelua tai puskafarssin elkeitä. Johannes Leiackerin lavastuksena oli lähinnä värillisen taustaseinän kummallisia kuvioita sekä yksittäisiä huonekaluja ym. tarpeita. Mutta saman miehen suunnittelema puvustus oli tyylikäs ja näyttävä. Michael Heidingerin valaistus oli tärkeä osa kokonaisuudessa.

Kapellimestarina debytoi nuori Andreas Partilla ja hän onnistui tehtävässään hyvin. Mainio oli talon kuorokin, joka tosin pääsi tässä teoksessa esille harmillisen vähän. Kaikki solistit tekivät oikein hyvän suorituksen: Hans Gröning (eversti Popoff), Ann-Katrin Naidu (Aurelia, Popoffin rouva), Sophie Mitterhuber (Nadina, edellisten tytär), Jasmina Sakr (Mascha, sukulaistyttö), Maximillian Mayer (majuri Alexius Spiridoff), Daniel Prohaska (Bumerli) ja Alexander Franzen (kapteeni Massakroff). Suosikkini oli Sophie Mitterhuber, joka oli paitsi roolissaan aivan ihana ja hurmaava, myös kertakaikkisen upea laulaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti