lauantai 12. toukokuuta 2018

RSO liekeissä Bernsteinin sävelin


11.5.2018 Radion sinfoniaorkesteri, joht. James Gaffigan, sol. Elina Vähälä, viulu ja Jenny Carlstedt, mezzosopraano Musiikkitalossa Helsingissä

RSO soitti koko konsertillisen Leonard Bernsteinin musiikkia säveltäjä-kapellimestari-pianistin 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Johtajana piti olla yhdysvaltalainen Leonard Slatkin, jonka vierailu kuitenkin peruuntui ohitusleikkauksesta toipumisen vuoksi. Tilalle saatiin hänen maanmiehensä James Gaffigan (s. 1979), joka joutui hiljattain jättämään väliin konserttinsa RSO:n kanssa oman lapsensa syntymän vuoksi.

Konsertin kappaleiden järjestys muuttui ilmoitetusta ja alkupuoliskolla kuultiin vain yksi teos: Serenadi sooloviululle ja orkesterille. Kyseessä on nimestään ja kokoonpanostaan huolimatta viulukonsertto, jolla on kestoa puolisen tuntia. Teos perustuu Platonin dialogiin Pidot ja konserton osat kuvailevat tarinan henkilöiden puheenvuoroja eroksen ja rakkauden luonteesta. Solisti Elina Vähälä teki tuttuun tapaansa huippusuorituksen ja lumosi kauniilla, kiinteän ryhdikkäällä soitollaan. Aivan mahtavaa musiikkia!

Väliajan jälkeen oli vuorossa Sinfonia nro 1, lisänimeltään "Jeremiah". Kuulin teoksen vasta pari viikkoa sitten Tampereella Wienin filharmonikkojen konsertissa. RSO soitti nyt sinfonian Gaffiganin johdolla jotenkin rouheammin ja paljaammin, mutta energisyyttä riitti molemmissa esityksissä. Viimeisessä osassa Jenny Carlstedt eläytyi valitusvirteensä riipaisevasti.

Sinfoniset tanssit musikaalista West Side Story toi esille RSO:n parhaat puolet. Gaffigan oli aivan liekeissä eläytyessään ja tanssiessaan teoksen mukana, ja tartutti mahtavan svengin orkesteriinkin. Huippuluokan esitys kerrassaan - olisikohan 73-vuotias Slatkin saanut tällaista menoa ja meininkiä aikaan? Päätökseksi kuultiin mukava Candide-operetin alkusoitto, jonka piti alun perin olla konsertin avausnumero. Hauskaa tuntui olevan niin esiintyjillä kuin yleisöllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti