lauantai 12. toukokuuta 2018

Pari annosta mustaa huumoria


7.5.2018 John Cleese Kulttuuritalossa Helsingissä

11.5.2018 Elokuvissa: The Death of Stalin Kinopalatsissa Helsingissä

Nämä tapahtumat eivät todellakaan kuulu Oopperaa ja klassista -otsikon alle, mutta suotakoon niistä silti muutama rivi...

John Cleesen Last Time To See Me Before I Die -kiertue on pyörinyt maailmalla lähes neljä vuotta ja ehti lopulta Suomeenkin. Kulttuuritalon ensimmäinen keikka myytiin loppuun hetkessä ja lisäesityskin hyvin nopeasti. 78-vuotias "mustan brittikomiikan kuningas" oli hyvässä vedossa ja otti yleisönsä rutinoidulla esityksellä. Cleese tarinoi muistellen uraansa ja nosti mukavasti esille muitakin vaiheita kuin vain Monty Pythonin. Jutustelun lomassa näytettiin runsaasti pätkiä TV-sarjoista ja elokuvista. Esityksen loppupuolella Cleese otti reippaasti kantaa poliittisesti ja yhteiskunnallisesti sekä testasi huumorin rajoja.

Muutama päivä myöhemmin kävin katsomassa Armando Iannuccin ohjaaman elokuvan The Death of Stalin. Leffa keskittyy Neuvostoliiton johdon armottomaan valtapeliin, joka käynnistyi vuonna 1953 Stalinin saaman sairauskohtauksen ja sitä seuranneen kuoleman jälkeen. Sysimusta komedia on tavattoman onnistunut ja taitavasti toteutettu paketti, vaikka useimmissa kohtauksissa ei varsinaisesti nauratakaan. Hyvästä näyttelijäkaartista nousivat esille mm. Steve Buscemi (ylienerginen Nikita Hruštšov) sekä Simon Russell Beale (laskelmoiva Lavrenti Berija). Elokuva pyörii vielä hyvän aikaa Finnkinon teattereissa - suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti