perjantai 18. toukokuuta 2018

Kuningasbasso Tapiolassa


17.5.2018 Tapiola Sinfonietta, joht. Ville Matvejeff, sol. Matti Salminen, basso & Panu Pärssinen, kontrabasso Tapiolasalissa Espoossa

Bassokonkari Matti Salmisen (s. 1945) esiintymiset ovat harventuneet viime vuosina kovasti, joten miestä on syytä käydä kuuntelemassa vielä kun on tilaisuus. Nyt hänet oli saatu Tapiola Sinfoniettan solistiksi konserttiin, jonka alkupuoliskolla kuultiin Mozartin ja jälkipuoliskolla Wagnerin musiikkia.

Tapiola Sinfonietta tunnetaan oivallisena Mozart-orkesterina ja Ville Matvejeffin johdolla odotukset tulivat lunastetuiksi jo ensimmäisessä numerossa. Balettimusiikkia oopperasta Idomeneo oli todellista herkkua! Salmisen ensimmäinen osuus käsitti kaksi Mozartin konserttiaariaa, joita en ole kuullutkaan hänen esittävän aiemmin: Per questa bella mano ja Mentre ti lascio, o figlia. Ensimmäisessä aariassa kuultiin Panu Pärssisen soittama taiturillinen obbligato-osuus kontrabassolle.

Väliajan jälkeen sitten Wagneria: Ensin Marken monologi Tatest du's wirklich? oopperasta Tristan ja Isolde. Saimme mestarin näytteen eläytymisestä ja sisäistyneestä laulutaiteesta, eivätkä pienet, nopeasti korjatut epäpuhtaudet häirinneet. Salminen hiippaili osuutensa päätteeksi pois lavalta ja Matvejeff jatkoi ilman taukoa Siegfried-idyllillä. Tämä Wagnerin hempeän romanttinen lahja Cosima-vaimolleen muistuttaa aina mieleeni, että taisi miehessä sittenkin olla hieman jotain inhimillistä...

Salminen palasi lavalle vastaanottamaan suosionosoitukset ja palkitsi yleisönsä vielä ylimääräisellä numerolla: Dalandin aaria Mögst du, mein Kind oopperasta Lentävä hollantilainen. Matvejeffin kokemus oopperakapellimestarina tuli esille tässäkin numerossa. Osaavaa työskentelyä kautta linjan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti