tiistai 15. toukokuuta 2018

Baijerilaiset räjäyttivät pankin!


14.5.2018 Baijerin radion sinfoniaorkesteri (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks), joht. Mariss Jansons, sol. Frank Peter Zimmermann, viulu Musiikkitalossa Helsingissä

Helsingin Juhlaviikot toivat Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella jälleen yhden huippuorkesterin vierailulle Suomeen: Baijerin radion sinfoniaorkesteri soitti Musiikkitalossa pitkäaikaisen ylikapellimestarinsa, latvialaissyntyisen Mariss Jansonsin johdolla. Jansons on toiminut tehtävässä jo vuodesta 2003, mikä myös näkyi ja kuului. Kapellimestari ja orkesteri tuntevat toisensa täydellisesti ja kykenevät herkkään reagointiin - eikä yhteisen tekemisen nautinnollisuutta tai innokkuutta tarvinnut peitellä.

Ensimmäisenä numerona oli alkusoitto Rossinin oopperasta Wilhelm Tell. Jo soolosellistin aloitus oli jumalaisen kaunis, eikä mukaan liittynyt selloryhmä ollut sen huonompi. Koko kappaleen ajan saattoi vain hämmästellä orkesterin tarkkuutta, vaikka Rossini on säveltänyt aika kipakoitakin rytmejä. Ilman muuta paras esitys, mitä olen tästä alkusoitosta koskaan kuullut!

Toisena kappaleena kuultiin Prokofjevin Viulukonsertto nro 1 D-duuri. Frank Peter Zimmermann herkutteli solistina konserton erilaisilla tunnelmilla. Hän soitti ylimääräisenä lisää Prokofjevia, Andante semplicen.

Väliajan jälkeen siirryttiin Richard Straussin Don Juanin ja Ravelin La valsen pariin. Baijerilaisten runsas ja yltäkylläinen sointi oli huumaavaa kuunneltavaa molemmissa kappaleissa. La valsessa Jansons rakensi aivan pökerryttävän hienon kaaren, jossa useamman f:n kohdatkaan eivät olleet mitään metakkaa.

Orkesterin ylimääräiset olivat aika jännä valinta, ja veivät jälleen yleisön aivan uuteen maailmaan: Ensin kuultiin Boccherinin Menuetista herkän kuulas, ilman kapellimestaria soitettu esitys ja perään vauhdikas rymistys: Bartókin Ihmeellisen mandariinin loppu. Kokonaisuus oli kerrassaan huikea - enpä ole ehkä ollut kuin pari kertaa Musiikkitalossa näin elähdyttävässä ja upeassa orkesterikonsertissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti