sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Onnistunut uusi Offenbach-tuotanto Berliinissä


31.3.2018 Jacques Offenbachin operetti Blaubart Komische Oper Berlinissä

Jacques Offenbachin Barbe-bleue kantaesitettiin Pariisissa vuonna 1866. Teos oli 1800-luvun lopulla varsin suosittu ja sitä esitettiin ympäri maailmaa, mutta 1900-luvulla tuotantoja oli enää harvakseltaan. Berliinin Komische Oper teki tästä opéra bouffesta tänä vuonna uuden saksankielisen produktion nimellä Blaubart.

Muokattu libretto olikin yksi teoksen vahvuuksia. Sen olivat työstäneet ohjaaja Stefan Herheim, Clemens Flick ja dramaturgi Alexander Meier-Dörzenbach. Aivan mahtavaa sanailua ja verbaalista iloittelua sekä ajankohtaisia viittauksia ja herjoja! Pidin kovasti myös Herheimin ohjauksesta, joka oli monitahoinen ja yllättävä, ja pystyi melkoisen hyvin tasapainoilemaan "överiksi vetämisen" kaltevalla pinnalla. Henkilöohjaus oli erinomaista.

Vähintään yhtä paljon kehuja ansaitsee Christof Hetzerin lavastus. Hyvin harvoin olen nähnyt näin mahtavaa kokonaisuutta, jossa on yhdistelty tuoreita, kekseliäitä ratkaisuja ja mykistävää visuaalisuutta. Näyttävyyttä lisäsivät Esther Bialasin puvut. Wolfgang Häntsch (Viikatemies) ja Rüdiger Frank (Cupido) tarjosivat loistavat näyttelijäsuoritukset.

Onnistuneen illan kruunasivat hyvät pääroolien solistit: Wolfgang Ablinger-Sperrhacke (ritari Siniparta), Peter Renz (kuningas Bobèche), Christiane Oertel (kuningatar Clémentine), Vera-Lotte Böcker (Fleurette/prinsessa Hermia), Johannes Dunz (Daphnis/prinssi Saphir), Tom Erik Lie (alkemisti Popolani) ja Philipp Meierhöfer (kreivi Oscar). Stefan Soltesz soitatti orkesteriaan vaikuttavalla intensiteetillä ja tarvittaessa pakista löytyi niin kepeää tanssillisuutta kuin hurjaa räiskyvyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti