sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Kannatti käydä Vaasassa!


29.4.2018 Krönungsmesse-konsertti Mustasaaren kirkossa Vaasassa

Wasa Sinfonietta ja Lahden Kamarikuoro konsertoivat sunnuntai-iltana Mustasaaren kirkossa, joka on rakennettu alun perin Vaasan hovioikeuden käyttöön ja palveli siinä tarkoituksessa vuodesta 1786 lähtien. Vaasan palon (1852) jälkeen kaupunki siirrettiin lähemmäksi rannikkoa ja palosta selvinnyt hovioikeuden rakennus jäi tyhjilleen. Keisarin seurakunnalle lahjoittama rakennus muutettiin kirkoksi 1860-luvun alussa. Upea varhaiskustavilainen julkisivu säilytettiin, mutta sisältä rakennus koki luonnollisesti täydellisen muodonmuutoksen. Kaunis ja valoisa kirkko oli oivallinen konserttipaikka kevätauringon paistaessa ikkunoista sisälle.

Ohjelma alkoi Hannu Marjamäen johtaman lahtelaiskuoron voimin: Toivo Kuulan Sävel ja J. S. Bachin motetti Lobet den Herrn. Tämän jälkeen mukaan menoon liittyi myös orkesteri ja johtajana toimi Toivo Rolser konsertin loppuosan ajan. Mozartilta saatiin maistiaisiksi Laudate Dominum solistinaan Camilla Nylund sekä Domine Deus, jossa solistina lauloi Nylundin lisäksi Essi Luttinen. Nylund oli niin säkenöivä ja taivaallisen upea, että oikein hyvin laulanut Luttinen meinasi vähän jäädä hänen varjoonsa.

Alankomaalainen tenori Anton Saris (joka on Camilla Nylundin puoliso) esitti omana numeronaan Schubertin tutun ja iki-ihanan Ständchenin laulusarjasta Schwanengesang. Niin kaunista ja sävykästä! Neljäs solisti, Juha Kotilainen, oli valinnut Dvořákin Raamatullisia lauluja -sarjasta neljä ensimmäistä kappaletta. Komea ja väkevä oli Kotilaisen tulkinta, ja aivan kiitettävän arvoinen suoritus.

Konsertin pää- ja päätösnumerona oli Mozartin Krönungsmesse, siis Kruunajaismessu vuodelta 1779. Sekä kuoro että orkesteri koostuvat pääasiassa harrastajista, mutta yllättävän hyvää työtä he tekivät läpi ohjelman. Tähän päätösnumeroon oli selvästi ladattu paljon, ja komealta kokonaisuus kuulostikin. Erinomaiset solistit kruunasivat(!) elämyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti