perjantai 23. maaliskuuta 2018

Tuunattu Shakespeare


22.3.2018 Julia & Romeo Kansallisteatterissa Helsingissä

Kansallisteatterin taannoinen Rikhard III oli aivan loistava esitys, ja kun samalta taiteelliselta suunnitteluryhmältä tuli ohjelmistoon uusi Shakespeare-tuotanto, niin olihan se mentävä katsomaan. Tällä kertaa Jussi Nikkilä (ohjaus) ja Anna Viitala (sovitus, dramaturgia) tarjoilivat kuitenkin jotain aivan muuta. Klassikon nimi oli käännetty muotoon Julia & Romeo - ehkä siksi, että Julia on tässä toteutuksessa aktiivisempi toimija, joka ei todellakaan jää parvekkeelleen odottamaan Romeon kiipeämistä.

Esitys oli riemastuttavan raikas ja nuorekas - ehkä osin siksi, että monet näyttelijät olivat Teatterikorkeakoulun opiskelijoita. Tässä piili myös selkeä varjopuoli: ihan kaikkien näyttelijöiden suoritukset eivät olleet ammattitasoa, ja kokonaisvaikutelmana oli enemmänkin opiskelijaproduktio. Mukana oli minulle käsittämättömiä mykkiä kohtauksia, joiden funktiona tuntui olevan joko ajan kuluttaminen tai se, että koreografillekin (Ima Iduozee) oli pitänyt keksiä puuhaa. Mila Laineen ja Aleksi Kaufmannin livemusiikki oli aivan loistava ja ammattitaitoisesti toteutettu esityksen osa.

Satu Tuuli Karhu ja Olli Riipinen tekivät pääparina herkät roolityöt, joissa teinien kipuilu välittyi uskottavasti. Mercution (Miro Lopperi) ja Tybaltin (Jarno Hyökyvaara) vihanpitoon oli yhdistetty ripaus erotiikkaa. Varttuneemmista näyttelijöistä Sanna-Kaisa Palo oli aivan loistava Imettäjänä ja Kristo Salminen hauskutti hippihenkisenä Veli Lorenzona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti