sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Rakkauden puutarhassa Mozartin sävelin


25.3.2018 Wolfgang Amadeus Mozartin ooppera Die Gärtnerin aus Liebe (alkup. La finta giardiniera) Theater Baden-Badenissa

Idyllinen Baden-Baden näytti tänään parhaat puolensa: Aurinko paistoi, linnut lauloivat, puistonurmikoita värittivät monenlaiset kukat, katukahvilassa nautittu ”oman kylän” riesling oli aivan erinomaista ja pieni kuoro esitti klassisia kevätlauluja kahvilan edustalla. Voisiko sitä enempää toivoa?

No, voi toki – ja onneksi sitä oli myös luvassa kaupungin koreassa ja intiimin pienessä, 1860-luvun alussa rakennetussa teatterissa. Mozartin Die Gärtnerin aus Liebe sai tänään ensi-iltansa osana Baden-Badenin Osterfestspielen ohjelmaa. 18-vuotias Mozart sävelsi oopperan alun perin italiankieliseen librettoon nimellä La finta giardiniera. Tämä tapahtui siis 1775 ja viisi vuotta myöhemmin syntyi saksankielinen versio, johon on kirjoitettu myös uutta musiikkia. Suomeksi teoksesta on käytetty monia nimiä, joista tavallisin on kai Valepuutarhuri(tar). Mozartin sävelkieli on teoksessa jo tunnistettavaa, mutta kokonaisuus ei yllä myöhempien oopperoiden tasolle.

Baden-Badenin näyttämöllä nähtiin lähinnä valkoisia seiniä ja ajoittain tuoleja – ja jossain kohtauksessa vähän puutarhaakin. Lähes askeettinen visuaalinen ilme asetti lisäpaineita ohjaukselle, mutta Christian Carsten kykeni täyttämään ne hienosti. Harvoin olen nähnyt näin pätevää henkilöohjausta, joka sai nuoret laulajat loistamaan rooleissaan.

Esitys oli onnistunut myös musiikillisesti. Simon Rössler johti pontevasti pienehköä orkesteria, joka kuulosti ajoittain jopa meluisalta pienessä salissa. Valloittavat nuoret solistit olivat Victoria Kunze (Sandrina), Julie Erhart (Arminda), Clara-Sophie Bertram (Ramiro), Martin Peters (Nardo) ja Rubén Olivares Jofré (Belfiore). Teatterin näyttelijöitä oli mukana kaksi: Nadine Kettler (Serpetta) ja Oliver Jacobs (Podestà).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti