perjantai 30. maaliskuuta 2018

Pitkäperjantain kirkkokierros


30.3.2018 Erbarme dich - Pitkäperjantain konsertti Oulunkylän kirkossa Helsingissä

30.3.2018 Alessandro Scarlatti: Stabat Mater Mikaelinkirkossa Helsingissä

30.3.2018 Ambrosius Beber: Markus-passio Espoon tuomiokirkossa

Valitsin pitkäperjantain ohjelmaksi kolme kirkkokonserttia pääkaupunkiseudun ylenpalttisen runsaasta tarjonnasta.

Ensimmäinen konsertti alkoi klo 15 Oulunkylän kirkossa. Mezzosopraano Katja Mäkiö ja urkuri Julia Tamminen esittivät kiinnostavan valikoiman ajankohtaan sopivaa musiikkia: Aluksi Fac me vere tecum flere Haydnin Stabat Materista ja perään Pergolesin Stabat Materista numerot Eja Mater ja Quae moerebat et dolebat. Ranskalainen 1600-luvun sävelmä Pyhä risti kärsimyksen oli konsertin parhaimpia - kiitos Julia Tammisen hienon sovituksen alkusoittoineen. Musiikki jatkui saumattomasti J. S. Bachin Fantasialla c-molli BWV 537.

Kuulimme välissä kaksi kappaletta pianosäestyksellä: Eero Erkkilän Sun ristis juurehen ja Pekka Simojoen Hymni. Näiden jälkeen palattiin urkujen ja barokkimusiikin ääreen: Es ist vollbracht J. S. Bachin Johannes-passiosta ja Erbarme dich saman miehen Matteus-passiosta. Näiden välissä kuultiin aivan mahtava tulkinta Buxtehuden Ciaconasta e-molli BuxWV 160. Konsertti päättyi yhdessä ilman säestystä laulettuun Hans Leo Hasslerin Oi rakkain Jeesukseni -virteen.

* * *
Toinen konsertti oli vuorossa Kontulan Mikaelinkirkossa klo 18. Ohjelmassa oli isä-Scarlattin eli Alessandron (1660-1725) Stabat Mater. Esiintyjät olivat sopraano Margit Tuokko, mezzosopraano Ann-Marie Heino ja urkuri Kaisa Sidoroff. Saimme tasokkaan ja tasapainoisen esityksen, jota olisi mielellään kuunnellut pidempäänkin.

* * *
Ja lopuksi klo 21 Espoon tuomiokirkkoon. Esbo svenska församling järjesti konsertin, jossa esiintyi 8-henkinen MGRENsemble. Aluksi kuultiin Giovanni Felipe Sancesin Pianto della madonna (Stabat Mater) 1600-luvulta. Sen esitti mezzosopraano Nina Kronlund säestäjinään Kari Vaattovaara (renessanssiluuttu) ja Markus Malmgren (urut).

Päänumerona oli Markus Malmgrenin soitintama Ambrosius Beberin Markus-passio 1600-luvun alusta. Teosta ei ole ilmeisesti esitetty koskaan aiemmin Suomessa. Yhtyeessä soittivat edellä mainittujen Vaattovaaran ja Malmgrenin lisäksi Enni Maaninka, Kaisa-Maria Tolonen ja Juho Punkeri (viulu), Tuomas Heikkilä (alttoviulu) ja Petri Arvo (bassodulcian). Laulusta vastasivat Kronlund, Maaninka, Tolonen, Punkeri, Heikkilä ja Malmgren. Kaikilla oli solistisia osuuksia ja kuoro-osuudet hoituivat yhdessä. Kokonaisuus oli viehättävä, joskin musiikillisesti kovin tasapaksu. Tenori Juho Punkeri oli kertojana eli evankelistana mykistävän kaunisääninen ja taitava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti