keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Lastenooppera synttärilahjana Topeliukselle


14.3.2018 Marko Aution ooppera Prinsessa Adalmina Balderin salissa Helsingissä

Marko Aution lastenooppera Prinsessa Adalmina sai kantaesityksensä Turussa vuonna 2005. Sen libretto perustuu Zachris Topeliuksen tunnettuun Adalminan helmi -satuun. Näin Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuonna oli oivallinen ajatus herättää ooppera henkiin uutena produktiona.

Teatro Productions Oy:n tuotannon ensi-ilta oli Helsingissä Balderin salissa. Keväällä on vielä pari muuta esitystä ja lisää on luvassa loppukesällä sekä syksyllä. Tuotanto on valmistettu niin, että se on helppo viedä kiertueelle ja epätyypillisiinkin esityspaikkoihin. Riia Lampisen lavastus oli tämän vuoksi yksinkertainen, mutta hänen upea puvustuksensa ylitti kaikki odotukset.

Noin 70-minuuttinen ooppera on hieman liian pitkä pienimmille katsojille, mutta onneksi ohjaaja Ville Saukkonen on ammattimies. Hän osasi annostella visuaalisuutta, toimintaa, komiikkaa ynnä muita keinoja sopivasti ja oikeissa paikoissa. Ja niin tälläkin kertaa lapsukaiset jaksoivat seurata esityksen loppuun saakka - yhtä lukuun ottamatta.

Kuninkaana lauloi Visa Kohva ja kuningattarena Kaisa Näreranta. Marika Hölttä oli valloittava Adalmina ja Petteri Loukio teki ihan hyvän roolityön Prinssi Sigismundina. Aurora Marthens ja Heta Sammalisto-Muhonen vakuuttivat laulullaan haltioina. Taru Haili, Vilma Keisala, Emil Mahjeh ja Markus Lehtonen olivat hyvin yhteen pelaava palvelijakvartetti. Lintuna tanssi viehkeä Nina Samuelson.

Kantaesityksessä oli soittamassa pieni orkesteri, mutta nyt ooppera kuultiin pianosäestyksellä. Ennakkotiedoissa ilmoitettu Joel Papinoja oli vaihtunut Jussi Littuseksi. Hän teki pianonsa ääressä tarkkaa ja selkeää työtä, ja osasi myös balansoida soittonsa taitavasti erilaisten laulajien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti