perjantai 16. helmikuuta 2018

Valloittavat debytantit


15.2.2018 Berliner Philharmoniker, joht. Vasily Petrenko, sol. Michael Barenboim, viulu Philharmoniessa Berliinissä

Tämän Berliinin filharmonikkojen konsertin kapellimestarina piti olla Zubin Mehta, mutta hän on joutunut perumaan kaikki alkuvuoden esiintymisensä sairastumisen vuoksi. Toivottavasti mies on taas työkunnossa huhtikuun lopulla, jolloin hänen pitäisi johtaa Wienin filharmonikkoja Tampereella. Ainakaan tuota keikkaa ei ole vielä peruttu...

No, Berliiniin ei ole vaikeuksia saada tuuraajaksi nimekästäkään kapellimestaria. Tällä kertaa tilalle oli löydetty Vasily Petrenko, jolle tämä oli ensimmäinen kerta filharmonikkojen edessä. Konserttiin osui toinenkin debyytti - nimittäin kuuluisan isän poika Michael Barenboim soitti (vasta nyt!) ensimmäistä kertaa tämän orkesterin solistina.

Ohjelma alkoi alkusoitolla Schubertin Rosamunde, Fürstin von Zypern -näytelmämusiikista. Tai alkujaan tämä Ouvertüre on peräisin muutamaa vuotta aikaisemmin sävelletystä Die Zauberharfe -näyttämömusiikista. Kierrätystä siis! Toisena numerona oli Schönbergin Viulukonsertto, jossa solisti Barenboim pääsi osoittamaan taituruuttaan ja ilmiömäistä musikaalisuuttaan. Hieno, hillitty ja tasapainoinen kokonaisuus.

Väliajan jälkeen saatiin Ravelia: ensin La Valse ja päätökseksi Daphnis et Chloé -orkesterisarja nro 2. Petrenko osoitti myös näissä kappaleissa olevansa huolellisesti teoksiin perehtynyt, sivistynyt ja tyylitajuinen sekä energinen ja valloittava kapellimestari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti