sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Tsaari kirvesmiehenä, versio 2


17.2.2018 Albert Lortzingin ooppera Zar und Zimmermann Oper Leipzigissa (Musikalische Komödie Saal)

Näin viime joulukuussa Donizettin oopperan Il borgomastro di Saardam (julkaisu löytyy täältä: http://oopperaa.blogspot.fi/2017/12/tsaari-kirvesmiehena-donizettin-tapaan-2.html). Sen libretto kertoo tsaari Pietari Suuren seikkailuista valepukuisena puuseppänä hollantilaisilla telakoilla, höystettynä rakkaustarinalla ja muulla yleisöön paremmin uppoavalla hömpällä. Mainitsin jo tuossa joulukuisessa kirjoituksessa, että Lortzingin Zar und Zimmermann (suom. Tsaari ja kirvesmies) on saman tarinan perua ja että helmikuussa se pitäisi nähdä Leipzigissa. (Ooppera muuten kantaesitettiin samassa kaupungissa vuonna 1837.)

Niinhän sitten kävikin: istua nökötin lauantai-iltana Leipzigin Musikalische Komödien loppuunmyydyssä salissa ja odotin mitä tuleman pitää. Tuli oikein hyvä ja toimiva oopperailta! Dominik Wilgenbusin ohjaus ja Udo Vollmerin lavastus olivat loistavasti yhteen pelaava kokonaisuus, joka tarjosi nokkelia ratkaisuja, visuaalisuutta ja sopivasti huumoria ilman rimanalituksia. Andrea Fisserin puvustus oli tyylikäs ja ammensi hollantilaisesta barokista. Ylikapellimestari Stefan Klingele oli taas itse puikon (toisessa) päässä ja piti huolen illan musiikillisesta onnistumisesta orkesterin ja kuoron osalta.

Klingelestä huolimatta solistit suoriutuivat hyvin epätasaisesti. Hinrich Horn aloitti tsaari Pietarina selvästi "kylmällä koneella": laulu kuulosti raa'alta, sävyttömältä ja sävelpuhtaudessa oli huomautettavaa lukuisia kertoja. Mutta onneksi meno korjaantui, oopperan loppupuoli sujui hyvin ja hänen pari viimeistä aariaansa olivat jo hienoa kuultavaa. Radoslaw Rydlewskille (Marquis de Chateauneuf) kävi päin vastoin: aluksi laulu kulki hyvin, mutta mies väsähti loppua kohti ja ylä-äänet takertuivat kurkkuun.

Milko Milev oli yleisön lemmikki ja aivan mainio koomikko pormestari Van Bettin roolissa. Sebastian Fuchsberger (Peter Iwanow) ja Anne-Kathrin Fischer (leskirouva Browe) jäivät osissaan hieman vaisuiksi. Tobias Pfülb (General Lefort) ja Michael Raschle (Lord Syndham) sen sijaan lauloivat hyvin ja vakaasti Venäjän ja Englannin edustajina. Mirjam Neururer (Marie) onnistui hänkin hyvin, laulu soljui kauniina ja luonnollisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti