lauantai 17. helmikuuta 2018

Operettia eläkeläisille


16.2.2018 Carl Millöckerin operetti Der Bettelstudent Nordharzer Städtebundtheaterissa Halberstadtissa

Päädyin erinäisten sattumusten jälkeen Halberstadtiin, joka sijaitsee Hannoverin ja Leipzigin välimaastossa. Se on toinen Nordharzer Städtebundtheaterin kotikaupungeista, ja talon suurella näyttämöllä sattui juuri menemään kevätkauden ainoa esitys Carl Millöckerin operetista Der Bettelstudent (suom. Kerjäläisylioppilas). Teos on vuodelta 1882.

Katsomossa ei lisäkseni näkynyt kuin pari alle 65-vuotiasta henkilöä. Aluksi minua ärsytti kovasti näiden eläkeläisten jatkuva kommentointi ja muu mekastus, mutta pian siihen tottui - ja lopulta oli aika sympaattistakin, miten mummut lauloivat mukana operetin aarioita. Ja oli tästä se hyöty, että minusta käytettiin - kenties viimeisen kerran elämässäni - puhuttelua junger Mann...

Esityksestä jäi kokonaisuutena vähän vaatimaton ja harrastajateatterimainen vaikutelma. Anke Rauthmannin ohjaus oli sinänsä sujuva ja viihdyttävä, mutta jotain vain jäi uupumaan. Lavastus oli melko niukka ja kevyt - ehkä johtuen siitä, että tuotanto kiertää useissa lähiseudun kaupungeissa. Ei se silti kehno ollut, ja sama pätee myös puvustukseen. Molemmat oli suunnitellut Daniela Herzberg. Teatterin pieni kuoro teki yllättävän hyvän vaikutuksen, eikä kapellimestari Florian Kießlingin johdolla soittanut orkesterikaan ollut hullumpi.

Solistit olivat tämän tuotannon heikoin lenkki, pääsääntöisesti vain "kaunista keskitasoa". Ehkä pari naissolistia ansaitsee tätä paremman luonnehdinnan ja vastaavasti muutama muu solisti suoriutui lähes ala-arvoisesti. Mainittakoon tärkeimpien roolien esittäjinä Tobias Amadeus Schöner (Symon Rymanovicz, kerjäläisylioppilas), Gerlind Schröder (Palmatica, kreivitär Nowalska), Runette Botha ja Bénédicte Hilbert (Laura ja Bronislawa, kreivittären tyttäret), Klaus-Uwe Rein (eversti Ollendorf, Krakovan kuvernööri) ja Michael Rapke (Jan Janicki, ylioppilas).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti