perjantai 26. tammikuuta 2018

Volksoper osaa operetin


25.1.2018 Johann Strauss II:n operetti Eine Nacht in Venedig Volksoper Wienissä

Olen nähnyt Johann Strauss nuoremman operetin Eine Nacht in Venedig (suom. Yö Venetsiassa) tätä ennen vain kerran, vuonna 2013 Lohjalla. Esitys ei ollut kovin ihmeellinen, minkä vuoksi ajattelin käydä katsomassa todellisten osaajien version Wienissä. Volksoperin nykyinen tuotanto on vuodelta 2013, ja kaikkiaan teosta on veivattu talossa vuoden 1922 ensiesityksen jälkeen viitisensataa kertaa! Eine Nacht in Venedig kantaesitettiin Berliinissä lokakuun alussa 1883, mutta jo kuusi päivää myöhemmin se nähtiin myös Theater an der Wienissä säveltäjän johtamana.

Odotukseni operetti-illan suhteen olivat kohtuullisen korkealla ja ne kyllä täyttyivät. Yö Venetsiassa -esityksen kaikki palaset olivat kohdallaan ja ammattitaidolla toteutettuja. Hinrich Horstkotte oli nimi sekä ohjauksen, lavastuksen että puvustuksen takana. Aivan mahtava kokonaisuus, jonka osat tukivat toisiaan erinomaisesti! Ohjauksessa oli paljon tyylikästä huumoria ja näyttämön takaseinän peittäneessä Venetsian laguunissa vilahteli monenlaisia vitsikkäitä hahmoja. Ehkä paras oli merenneito, joka joutui pakenemaan hyökkäävää haita.

Thomas Rösnerin johdolla soittanut orkesteri teki huipputyötä ja osoitti olevansa kokenut Straussin musiikin esittäjä. Solisteista ihailin eniten Anninan roolin tehnyttä Mara Mastaliria, jonka kirkas sopraanoääni oli kerrassaan lumoava. Ja hämmästyttävän hyvät tenoritkin oli tuotantoon löydetty, he olivat Vincent Schirrmacher (Guido, Urbinon herttua) ja JunHo You (Caramello, herttuan parturi). Jälkimmäisen kerrottiin olevan toipumassa flunssasta, mutta ei sitä kyllä mistään huomannut. Mahdottoman taitavaa laulamista ja kauniit äänet molemmilla!

Muista solisteista mainittakoon Roman Martin (Pappacoda, "makaronikokki"), jolla oli operetin alussa kovin erilainen käsitys temposta kuin kapellimestarilla, sekä Juliette Khalil (Ciboletta, senaattori Delacquan keittäjä), joka sai hassutella roolissaan koko rahan edestä. Myös kolme vanhoiksi horiskoiksi puettua senaattoria olivat oikein huvittavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti