lauantai 20. tammikuuta 2018

Ruotsalainen kamariooppera vierailulla


20.1.2018 Stefan Lindgrenin ooppera Hon som fick veta Kulttuurikeskus Ritzissä Vaasassa

Vaasan Oopperaviikkojen ohjelmassa piti olla perjantai-iltana 19.1.2018 Timo-Juhani Kyllösen kamariooppera Tango solo. Se kantaesitettiin Espoon Sellosalissa tammikuussa 2011, jolloin en harmillisesti päässyt teosta näkemään. Mutta puihin meni tämä Vaasan tilaisuuskin, sillä esitys peruutettiin jo viikkoja sitten.

Onneksi lauantai-illan ohjelmaksi jäi toinen kiinnostava kamariooppera, ruotsalaisen Stefan Lindgrenin Hon som fick veta. Teos kantaesitettiin Tukholmassa huhtikuussa 2016. Sen libreton on kirjoittanut Marina Kronkvist omaelämäkerralliseen kirjaansa perustuen. Vanhempien menettäminen muutaman vuoden iässä leimaa lapsen varttumista sekä suhdetta itseensä ja muihin ihmisiin. Monologiooppera on psykologinen draama uskalluksesta - kuinka palata traumaattisiin muistoihin ja löytää lopulta rakkaus itseensä.

Märit Bergvall oli ohjannut hyvän paketin, joka tarjosi paljon ajateltavaa. Esityksessä käytettiin lyhyttä Ursula Sepposen videota. Aivan keskeinen osa teosta olivat tanssiosuudet, jotka esitti Susanna Ujanen. Koreografina on toiminut Sofie Lybäck. Toisena henkilönä näyttämöllä oli laulusolisti, suomalaissyntyinen sopraano Christin Högnabba, joka sattuu olemaan oopperan säveltäjän puoliso. Högnabba suoriutui osastaan oikein hyvin ja hänellä oli väriltään miellyttävä ääni.

Stefan Lindgrenin musiikki kietoutui osaksi esityskokonaisuutta niin orgaanisesti, että se tuntui toisinaan jäävän vähän taka-alalle. Ehkä sävellyksessä olisi voinut käyttää myös voimakkaampia sävyjä ja kontrasteja. Lindgren soitti itse esityksessä pianoa ja johti musiikkia sen äärestä. Orkesteri oli kovin pieni: pianon lisäksi vain sello, klarinetti ja huilu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti