maanantai 15. tammikuuta 2018

Onnistunut tuotanto von Weberin viimeisestä oopperasta


14.1.2018 Carl Maria von Weberin ooppera Oberon Erkel-teatterissa Budapestissa

Carl Maria von Weber otti rahapulassaan vastaan lontoolaisten oopperatilauksen vuonna 1824. Kahdesta tarjotusta aiheesta hän valitsi Oberonin ja oopperan nimeksi tuli Oberon, or The Elf King's Oath. Vuonna 1826 von Weber matkusti Lontooseen - vastoin lääkärinsä neuvoa - viimeistelläkseen teoksen ja johtaakseen kantaesityksen Covent Gardenissa. Menestyksekkään ensi-illan (12.4.1826) jälkeen hän johti huhti-toukokuussa vielä kaksitoista loppuunmyytyä esitystä ja puuhasi kaikenlaista muutakin. Miehen terveys ei tätä kestänyt, vaan säveltäjä kuoli "vieraalla maalla" kesäkuun 1826 alussa, vain 39-vuotiaana.

Tiedetään, että von Weber ei ollut oopperansa rakenteeseen tyytyväinen, vaan suunnitteli muokkaavansa sitä Saksaan palaamisen jälkeen. Tämä jäi siis haaveeksi, mutta useat muut säveltäjät ja libretistit ovat sorkkineet teosta myöhemmin. Unkarin valtionooppera ei kerro ohjelmatiedoissaan, mikä versio nyt esitettiin. Pieni miinus myös siitä, että ooppera esitettiin unkariksi - olisin mieluummin kuullut teoksen alkuperäisellä englanninkielisellä libretolla tai edes saksankielisellä, joka esitettiin jo joulukuussa 1826 Leipzigissa.

Pidin vauhdikkaasta ja persoonallisesta Oberonista, joka on mielestäni musiikillisesti paras ja kiinnostavin niistä muutamasta von Weberin oopperasta, jotka olen kuullut. Orkesteri soitti kapellimestari Zsolt Jankón johdolla muhkeasti, linjakkaasti ja iskevästi. Tuotannon oli ohjannut monitoimimies György Selmeczi, joka juuri eilen toimi Ruzitskan ja Orbánin oopperoissa kapellimestarina! Hän käytti taitavasti kuorolaisia ja tanssijoita tuomaan näyttämölle eloa (koreografina Melinda Jakab). Visuaaliseen puoleen oli satsattu mukavasti; lavastus oli Gyula Lőrinczin ja puvustus Andrea Ledenjákin.

ssä tuotannossa ei ollut mukana kaikkia alkuperäisen oopperan henkilöitä. Jäljelle jääneiden roolituksessa oli onnistuttu hyvin: Oberonin eli keijukaisten kuninkaan osassa oli Tony Bardon, Titaniana Bogoi Viorica ja Puckina Orsolya Veress. Sir Huon of Bordeaux oli Adorján Pataki ja hänen palvelijansa Sherasmin oli Sándor Balla. Fatiman roolin teki Maria Molnar ja saraseeniprinssi Babekan oli Moldovan Vlad. Rareș Arcadie Cîmpeanilla oli kolmoisrooli Bagdadin kalifi Haroun al Rachidina, Tunisian emiiri Almanzorina ja Kaarle Suurena. Kalifin tytär Reiza oli Yolanda Covacinschi ja Tímea Fülöp esitti merenneitoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti