maanantai 22. tammikuuta 2018

Kiinnostava uusi ooppera joukkomurhaajasta


21.1.2018 Heinz-Juhani Hofmannin ooppera Maailmantappaja WHS Teatteri Unionissa Helsingissä

Heinz-Juhani Hofmannin uusimmassa oopperassa sukelletaan joukkomurhaajan sisälle. Ulkopuoliseksi ajautunut ihminen päätyy umpikujaan, josta ainoana ulospääsytienä on äärimmäinen väkivallanteko. Ooppera pohtii tämän syitä - mikä johtaa totaaliseen syrjäytymiseen? Säveltäjän itsensä kirjoittama libretto ei juurikaan tarjoa suoria vastauksia, vaan herättää ajatuksia ja jättää ilmeisen tarkoituksellisesti pohdittavaa katsojalle.

Pitkänsillan kupeessa sijaitsevassa WHS Teatteri Unionissa nähdyn tuotannon on ohjannut Jaakko Nousiainen. Lavan tapahtumia kuvattiin reaaliaikaisesti ja ne näkyivät yleisölle suurelta näytöltä. Live-videosta vastasi Eetu Lipponen. Mahtoiko idea pienoismallin käyttämisestä ja kuvaamisesta olla peräisin Kansallisoopperassa viime vuonna nähdystä Blank Out -oopperasta? Tässä tuotannossa kaupunkinäkymä oli tosin rakennettu legoista. Nousiainen ja Lipponen olivat yhdessä suunnitelleet esityksen konseptin ja visualisoinnin. Valot olivat Eero Alavan ja Matti Strahlendorff vastasi äänisuunnittelusta. Tallenteelta toistetuilla äänillä luotiin hienoa tilavaikutelmaa.

Oopperan ainoana laulusolistina oli sopraano Annika Fuhrmann, jolla oli myös varsin pitkiä puheosuuksia. Fuhrmann eläytyi joukkomurhaajan tunnetiloihin hyvin ja hän selvisi Hofmannin suurta tarkkuutta vaativasta musiikista mainiosti. Näyttämön takaosassa soitti pieni Varjo Ensemble (viulu/alttoviulu, sello, huilu ja harppu), jota johti Taavi Oramo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti