lauantai 9. joulukuuta 2017

Kuvia Suomesta


8.12.2017 Tapiola Sinfonietta, joht. Jan Söderblom, sol. Aarne Pelkonen, baritoni Järvenpää-talossa

Muutaman viime vuoden tapaan vietin Sibeliuksen syntymäpäivää ja suomalaisen musiikin päivää Järvenpäässä. Siellä vieraillut Tapiola Sinfonietta tarjoili mielenkiintoisena ohjelmana sävelkuvia Suomesta, ja totta kai solisti Aarne Pelkonen oli vahva vetonaula.

Järvenpäässä yli 30 vuotta asuneen Joonas Kokkosen musiikilla aloitettiin: Il paesaggio soi kauniina maalaillen Tuusulanjärven maisemia. Tämän jälkeen kuultiin viisi Sibeliuksen laulua: Norden, Illalle, Lastu lainehilla, På verandan vid havet ja Var det en dröm. Ennen väliaikaa soi vielä Lotta Wennäkosken Hava, joka oli yllätyksellinen, värikäs ja paikoin oikein hauska kappale.

Konsertin toinen puolisko alkoi Sibeliuksen opuksella 75 eli ns. Puu-sarjalla - tai ei aivan koko sarjalla, sillä viidestä osasta toinen eli Yksinäinen mänty oli jätetty pois. Pianolle sävelletyt kappaleet oli herkiksi ja tunnelmoiviksi orkestroinut Ernest Pingoud. Ja sitten päästiin takaisin lauluihin: Oskar Merikannolta Myrskylintu, Toivo Kuulalta Lauantai-ilta ja Hän kulkevi kuin yli kukkien sekä jälleen Merikannolta Omenankukat ja Elämälle. Ohjelma päättyi Selim Palmgrenin sävelin: Kuvia Suomesta sisälsi romanttisia kevätunelmia, iskevän menuetin, impressionistisen tanssin ja vauhdikkaan rekiretken.

Konsertin ohjelma oli hyvin suunniteltu ja sen läpivienti onnistui erinomaisesti - kiitokset orkesterille ja kapellimestarille! Aarne Pelkosen tulkintaa ja varmaa tekniikkaa oli hieno seurata, vaikka Kuulan laulussa olikin aavistuksenomaista horjumista sävelpuhtauden kanssa. Pelkosen diktio on aivan esimerkillisen selkeää ja pelkästään sitä on ilo kuunnella, sillä vastaavaan ei useinkaan törmää. Ainoa nurisemisen aiheeni liittyy useimpien konsertin laulujen tempoon. Nyt ne esitettiin huomattavan ripeässä tempossa, joka söi melkoisesti kappaleiden tehoa ja vaikutusta. Huono valinta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti