perjantai 3. marraskuuta 2017

H-mollimessu teki hyvää


2.11.2017 Suomalainen barokkiorkesteri ja Cantores Minores, joht. Hannu Norjanen, sol. Helena Juntunen, Monica Groop, Niall Chorell ja Tommi Hakala Taidetehtaassa Porvoossa

J. S. Bachin Messu h-molli on merkillinen tapaus. Se on mosaiikkimainen, pääasiassa Bachin aiempien sävellysten parodioista koottu monumentaaliteos. Kokonaisuus valmistui 1740-luvun lopulla, siis Bachin ollessa yli 60-vuotias. Sävelsikö luterilainen Bach latinankielisen ordinarium-messun vain miellyttääkseen katolilaista vaaliruhtinasta, vai oliko takana muutakin? Miten ihmeessä kokonaisuus toimii, vaikka osia ei ole alun perin "sävelletty yhteen" ja niiden musiikki on peräisin yli 20 vuoden ajanjaksolta? Ja ennen kaikkea: Mistä kumpuaa se ylimaallisuus ja puhuttelevuus, jotka ovat tehneet H-mollimessusta yhden suurimmista ja vaikuttavimmista koskaan sävelletyistä kirkkomusiikkiteoksista?

Porvoon Taidetehtaassa kuultiin erinomainen esitys, jossa Avanti-salin kolkko akustiikkakin tuntui pistävän parastaan. Suomalainen barokkiorkesteri soitti Hannu Norjasen johdolla luonteikkaasti ja lämpimästi. Cantores Minores -poikakuoron äänelliset kyvyt ja laulun yhtenäisyys ilahduttivat jälleen kerran ja Norjanen osasi balansoida esityksen esimerkillisen hyvin. Ja onneksi oli solistikaarti, jossa ei ollut heikkoa lenkkiä: Helena Juntunen, Monica Groop, Niall Chorell ja Tommi Hakala esittivät osansa ensiluokkaisesti. Lämmittävä ja hyvää tekevä konsertti-ilta sopi hyvin reformaation juhlavuoteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti