sunnuntai 24. syyskuuta 2017

HeBO:n juhlakonsertti oli parasta A-luokkaa


24.9.2017 Helsingin Barokkiorkesteri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor, joht. Aapo Häkkinen, sol. Carolyn Sampson, Benno Schachtner, Werner Güra, Jonathan Sells & Cornelius Uhle Musiikkitalossa Helsingissä

Helsingin Barokkiorkesterin 20-vuotista taivalta juhlistettiin Musiikkitalossa erityisellä konsertilla - kuinkas muuten. Aapo Häkkinen on viime vuosina laajentanut orkesterinsa ohjelmistoa jokusen kerran aiemminkin romantiikan suuntaan, mutta tässä konsertissa Schumannin musiikki oli jopa pääosassa ja orkesterikin tavanomaista suurempi. Ohjelmiston punaisena lankana oli Bachin ja Schumannin välinen yhteys.

Konsertti alkoi Schumannin kappaleella Adventlied. Toisena numerona kuultiin J. S. Bachin kantaatti Herr, gehe nicht ins Gericht BWV 105 ja väliajan jälkeen Schumannin neljästä balladista koostuva Vom Pagen und der Königstochter. Ohjelmakirjan mukaan Schumannin teokset esitettiin vasta nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Käsittämätöntä, sillä molemmat kappaleet olivat todella upeaa musiikkia!

HeBO lunasti kaikki juhlakonserttiin ladatut odotukset. Soitto oli jumalaisen kaunista ja sävykästä ja Aapo Häkkinen piti tarvittaessa huolta myös sen ylevyydestä tai dramaattisuudesta. Periodisoittimet toivat oman säväyksensä Schumannin musiikkiin. Virolainen vierailijakuoro oli erittäin korkeatasoinen ja ilmaisuvoimainen. Ja samat adjektiivit sopivat myös kaikkiin solisteihin. Sopraano Carolyn Sampsonin ääni oli kerta kaikkiaan lumoava ja tenori Werner Güran samettista pehmeyttä olisi voinut kuunnella vaikka kuinka kauan. Kontratenori Benno Schachtner pääsi esittelemään osaamistaan ennen kaikkea Bachin kantaatissa. Sävykkäistä bassoista Adventliedissä lauloi vain Sells ja Bachin kantaatissa vain Uhle.

HeBO:sta on Aapo Häkkisen johdolla kehittynyt oivallinen kansainvälisen tason barokkiorkesteri. Kiitokset upeista elämyksistä, onnea juhlavuoden johdosta ja menestystä seuraaville vuosikymmenille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti