sunnuntai 27. elokuuta 2017

Yhteistyötä Sibeliuksen ympärillä


26.8.2017 Sibelius-Akatemian ja Juilliard Schoolin sinfoniaorkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen, sol. Jonathan Roozeman, sello Musiikkitalossa Helsingissä

Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin ja Juilliardin Orchestran soittajista koostettu orkesteri aloitti lyhyen kiertueensa Helsingistä ja jatkaa Tukholman kautta New Yorkiin. Konsertin johtaneen kapellimestari Esa-Pekka Salosen rentous ja hyväntuulisuus näkyi katsomoon saakka ja välittyi varmaan myös musiikkiin.

Aloituskappaleena oli Steven Stuckyn (1949-2016) Radical Light. Se oli kiinnostava kappale, jossa saattoi rivien välissä kuulla sibeliaanisia sävyjä. Toisena numerona kuultiin Salosen itsensä säveltämä "minisellokonsertto" Mania vuodelta 2000. Saimme kerrassaan upeaa ja monitahoista, ehkä vähän maanistakin nykymusiikkia. Sellisti Jonathan Roozeman selvitti virtuoottisen ja raskaan osuutensa häikäisevän hienosti. Hän sai huumaavat suosionosoitukset ja soitti ylimääräisenä Sarabanden jostakin J. S. Bachin soolosellosarjasta.

Väliajan jälkeen oli vuorossa Sibeliuksen Lemminkäinen, neljä legendaa Kalevalasta, jossa osa Tuonelan joutsen kuultiin kolmantena. Olen kuullut tästä teoksesta jokusen tylsän ja pitkästyttävän laahaavan esityksen, mutta Salosen johdolla tästä ei ollut pelkoa. Mahtavan energistä ja vauhdikasta soittoa kautta linjan! Ylimääräisenä saatiin Valse triste, joka soi liikuttavan herkkänä ja haikeana, mutta mukana oli kuitenkin hieman auringon pilkahtelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti