lauantai 29. huhtikuuta 2017

Gustav Djupsjöbackan jäähyväiskonsertti


28.4.2017 Die alten, bösen Lieder -konsertti Musiikkitalossa Helsingissä

Lied-voittoinen päiväni huipentui illan konserttiin Musiikkitalon Camerata-salissa. Sibelius-Akatemian liedmusiikin lehtorin virasta eläkkeelle jäävä Gustav Djupsjöbacka esiintyi kolmen laulajan kanssa. Ohjelmaksi oli valikoitunut kolme laulusarjaa, jotka ovat käsiohjelman mukaan olleet Djupsjöbackalle tärkeitä hänen uransa aikana ja joita hän pitää liedkirjallisuuden eräinä kaikkein hienoimpina edustajina.

Konsertin aloitti baritoni Kristian Lindroos Schumannin Dichterliebe-sarjalla. Väliajan jälkeen oli vuorossa baritoni Henri Tikkanen ja Poulencin Tel jour, telle nuit. Ohjelman päätti mezzosopraano Monica Groop Griegin laulusarjalla Haugtussa. Pianistina kaikissa toimi siis Gustav Djupsjöbacka.

Kokonaisuus oli aivan mykistävän hieno - näin tasokkaassa lied-konsertissa en ole vähään aikaan ollut. Nuoret miessolistit ylittivät itsensä, ja tekivät kunniaa taiteenalalleen. Griegin Haugtussasta kuulin aiemmin iltapäivällä hyvän tulkinnan, mutta Groop pisti osaamisensa ja kokemuksensa voimalla muutaman pykälän paremmaksi. Ja juhlakalu Djupsjöbackan herkästi reagoivaa, tunteista kumpuavaa pianismia ei voi liiaksi suitsuttaa.

Olin ehtinyt ostaa lipun samalle illalle Stavangerin sinfoniaorkesterin konserttiin Lahden Sibeliustalossa. Eipä jäänyt harmittamaan, että laitoin tuon lipun kiertoon ja jäin sen sijaan Helsinkiin liedin pariin. Onneksi Yle radioi jäähyväiskonsertin suorana, ja se on kuunneltavissa Areenassa vielä lähes kuukauden ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti