lauantai 18. maaliskuuta 2017

Logiikkaa ja ihmiskohtaloita turkulaisessa nykyoopperassa


18.3.2017 Marko Aution ooppera Logicomix Sigyn-salissa Turussa

Ehdin vielä Turkuun näkemään Logicomix-sarjakuvaoopperan viimeisen esityksen. Jukka Aaltosen libretto perustuu samannimiseen sarjakuvaromaaniin ja esityksessä käytettiin runsaasti kirjan kuvitusta valkokankaalle heijastettuna. Teos oli toteutettu suurelta osin opiskelijavoimin.

Ooppera kertoo filosofi ja loogikko Bertrand Russellin ja hänen lähipiiriinsä kuuluneiden henkilöiden elämästä. Siinä käsiteltiin monia teemoja - järjen ja logiikan lisäksi mm. nerouden ja hulluuden suhdetta sekä maailmansotia ja pasifismia. Vaikeasti pureskeltaviin aiheisiin oli löydetty hyviä näkökulmia ja niitä tarjoiltiin paikoin myös huumorilla höystettyinä. Ennen näytöstä lukemani synopsiksen perusteella odotin sekavaa keitosta takautumineen kaikkineen, mutta esitys osoittautuikin selkeäksi ja loogiseksi (heh!); tässä auttoivat kovasti valkokankaan väliotsikot ja vuosiluvut.


Maiju Sallaksen ohjausta pitää kiittää kekseliäisyydestä ja sujuvuudesta. Osa kohtauksista tuntui kovin irrallisilta, mutta tämä oli ehkä enemmän seurausta teoksen "sarjakuvamaisesta" luonteesta, jolloin kummempaa draamallista kaarta ei päässyt syntymään. Visuaalisesta suunnittelusta vastasi Timo Alhanen ja pukusuunnittelusta Marjo Haapasalo.

Marko Autio johti sävellyksensä ihan pätevästi. Musiikki oli varsin vaihtelevaa, värikkäästi orkestroitua ja sisälsi hauskoja tyylilainoja. Ainoastaan eräät laulusolistien osuudet olivat melodisesti hyvin yksinkertaisia, mutta ehkä säveltäjä on tässä tehnyt tarkoituksellisen ratkaisun ajatellen opiskelijoiden taitoja ja suoriutumista. 15-henkinen orkesteri soitti yllättävän yhtenäisesti, mitä ei aina voinut sanoa kuoro-osuuksista.

Esiintyjiä oli lavalla hyvin suuri joukko. Tärkeimmissä solistitehtävissä olivat Sakari Eirola (Vanha Russell), Akseli Vanamo (Nuori Russell), Teemu Mustonen (Ludwig Wittgenstein), Pekka Alonen (Alfred Whitehead), Nathalia Hyvärinen-Kanerva (Alys), Sini Kunnaala (Evelyn) ja Olivia Kyllänen (Dora). Kapellimestari Autio esiintyi teoksessa itsekin esittäen veikeitä rap-jaksoja Juho Vähäkuopuksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti