maanantai 20. helmikuuta 2017

Händel-herkuttelua Karlsruhessa


19.2.2017 Georg Friedrich Händelin ooppera Semele Badisches Staatstheaterissa Karlsruhessa

Pitihän sitä piipahtaa tänäkin vuonna Karlsruhen Händel-festivaaleilla, tosin vain yhden iltaesityksen verran. Vuonna 1744 Lontoossa kantaesityksensä saaneen Semelen tarina perustuu kreikkalaiseen mytologiaan ja Ovidiuksen runoelmaan Muodonmuutoksia, jonka pohjalta William Congreve laati librettonsa.

Semelen lajityypistä on kiistelty pitkään ja hartaasti. Sitä ei löydy monista Händelin oopperoiden luetteloista, vaan se on usein luokiteltu oratorioksi. Tämä perustuu väärinkäsitykseen, sillä teos on "musical drama after the manner of an oratorio". Händel sävelsi jo olemassa olleen oopperalibreton ja ooppera teos on ilman muuta myös rakenteeltaan ja sisällöltään. Ensimmäinen kuoronumero vie kyllä ajatukset väistämättä oratorioiden maailmaan...

Karlsruhen produktion oli ohjannut Floris Visser, ja kylläpä olikin tehnyt hienoa työtä! Tästä voisivat parin edellisiltani (Frankfurt & München) oopperoiden ohjaajat ottaa mallia siitä, miten käytetään mielikuvitusta ja ajatellaan "laatikon ulkopuolelta". Aivan upeasti nykymaailmaan siirretty tarina, joka alkoi alkusoittoa kuvittaneesta presidentin virkavalan vannomisesta, jatkuen sihteerikön kanssa pelehtimiseen ja ties mihin. Aikaharppaus oli toteutettu harvinaisen tyylikkäästi. Gideon Daveyn lavastus ja puvut ansaitsevat myös kehuja. Pyörivää lavaa hyödynnettiin hienosti niin lavasteiden vaihdossa kuin tapahtumien etenemisessä.

Christopher Moulds johti Deutsche Händel-Solisten -nimistä orkesteria ja Händel-Festspielchoria, jonka oli valmentanut Carsten Wiebusch. Musiikki oli tasapainoista ja kaikki tuntui soljuvan niin helpon oloisesti. Myös laulusolistit osasivat hommansa: Jennifer France (Semele), Ed Lyon (Jupiter), Terry Wey (Athamas) ja Katharine Tier (Juno) valloittivat yleisön taitavuudellaan ja tunteikkuudellaan Händelin barokkikuvioissa. Muissa rooleissa olivat Dilara Baştar (Ino), Hannah Bradbury (Iris), Edward Gauntt (Cadmus), Yang Xu (Somnus) ja Ilkin Alpas (Cupido).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti