perjantai 13. tammikuuta 2017

RSO nokitti Klamilla


13.1.2017 Radion sinfoniaorkesteri ja Musiikkitalon Kuoro, joht. Hannu Lintu, sol. Helena Juntunen, sopraano ja Tommi Hakala, baritoni Musiikkitalossa Helsingissä

HKO avasi kevätkautensa eilen ja nyt oli sitten RSO:n vuoro. Reformaation 500-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kaikkia konsertin kappaleita yhdisti uskonnollisuus.

Avausnumerona oli alkusoitto Wagnerin oopperasta Parsifal. Tätä seurasi Mendelssohnin Sinfonia nro 5 D-duuri eli ns. Uskonpuhdistussinfonia. RSO teki Linnun johdolla varmaa perustyötä, mutta Parsifal-alkusoitosta jäi nyt jotain puuttumaan - se ei sykähdyttänyt minua niin kuin yleensä.

Väliajan jälkeen oli vuorossa Uuno Klamin viisikymmenminuuttinen Psalmus-oratorio. En ole aiemmin kuullut teosta livenä, mutta tämä kyllä jysähti tajuntaan. Väkevää, omintakeista ja ilmaisuvoimaista musiikkia! Lintu sai tehdä tosissaan töitä balansoinnin kanssa, ja silti lopputulos jätti vähän toivomisen varaa. Oratorion tekstinä oleva Juhana Cajanuksen runo Etkös ole ihmis parca, aiwan arca 1600-luvun loppupuolelta oli viehättävää kuultavaa.

Psalmuksen kantaesitys vuonna 1937 meni aivan penkin alle teoksen vaikeuden ja riittämättömän harjoittelun vuoksi ja kappale "unohdettiinkin" vuosikymmeniksi. Nyt kuultu esitys teki todellakin oikeutta Klamille ja hänen sävellykselleen. Lintu on osoittanut aiemminkin kykynsä oratorioiden johtajana, ja RSO venyi myös tänä iltana hienoon suoritukseen. Vuodesta 2011 lähtien Musiikkitalon Kuoron taiteellisena johtajana toiminut Tapani Länsiö oli valmentanut kautensa viimeisenä työnä köörin oikein hyvään iskuun. Ja kaiken kruunasivat solistit Helena Juntunen ja Tommi Hakala, joista varsinkin jälkimmäinen lauloi tänä iltana taivaallisen hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti