keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Ympäristötietoista barokkioopperaa


12.10.2016 Antonio de Literesin ooppera Los Elementos Verkatehtaassa Hämeenlinnassa

Mallorcalaissyntyinen muusikko ja säveltäjä Antonio de Literes (Antonio Literes Carrión, 1673-1747) päätyi jo nuorella iällä työskentelemään Espanjan hoviin. Siellä syntyi noin vuonna 1718 ooppera Los Elementos, Ópera armónica al estilo italiano. Italialainen tyyli tarkoittaa tässä yhteydessä lähinnä sitä, ettei teoksessa ole lainkaan puheosuuksia.

Oopperan Suomen ensiesitys oli syyskuun lopussa Helsingin Savoy-teatterissa nimellä Los elementos - Luonnonvoimat. Helsingin jälkeen teos on kiertänyt Lohjalla ja Porvoossa ja nyt oli vuorossa viimeinen esitys Hämeenlinnassa. Ooppera on kestoltaan vain tunnin ja viisitoista minuuttia, mikä on harvinaista barokkiajan teokselle.

Ohjaaja Ville Saukkonen oli sijoittanut tapahtumat ympäristökatastrofin partaalle. Elementit - maa, vesi, ilma ja tuli - elävät saasteiden keskellä ja havahtuvat Maapallon synkkään tilanteeseen. Tuhon edessä on löydettävä ratkaisu, toivo herää, ja puhdistautumisen kautta koittaa uusi aamu ja tulevaisuus.

Oopperan lavastuksena toimivat Emil Sallisen videoprojisoinnit, joissa oli tehokasta mustavalkoista kuvastoa mm. ympäristötuhoista. Ne vaihtuivat teoksen lopussa kauniisiin ja värikkäisiin luontokuviin. Puvut oli suunnitellut Tyra Therman ja valot Anna Rouhu. Matias Häkkinen soitti cembaloa ja vastasi musiikinjohdosta. Pienenä orkesterina oli Ensemble Nylandia.

Teoksessa oli kuusi laulusolistia: Elementteinä esiintyivät Angelika Klas, Annaliisa Pillak, Marion Melnik ja Essi Luttinen. Olin kaikkien suoritukseen oikein tyytyväinen; barokkityylin ilmavuus ja Literesin sävelkielen aistikkuus tavoitettiin hyvin. Kristian Lindroos lauloi Ajan osan ja Tuuli Lindeberg liverteli jumalaisen kauniisti Auringonnousuna.

Olennainen osa teosta olivat kolme tanssijaa (Kirsi Kannas, Nora Mekkid ja Roosa Suutari), joiden flamencotyylisen koreogragian oli suunnitellut Kannas. Kengänkantojen rytmikäs kopina toi hienon lisän musiikkiin ja korosti sen tanssillisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti