torstai 8. syyskuuta 2016

Valkyyria jyräsi


8.9.2016 Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu, sol. Karita Mattila, Simon O'Neill ja Mika Kares Musiikkitalossa Helsingissä

RSO:n torstaisarjan konsertti Musiikkitalossa alkoi Mozartin Sinfonialla nro 36 eli "Linziläisellä". Lintu johti siitä hyvin tasapainoisen, ilmavan, hengittävän ja jotenkin kompaktin esityksen. Ehkä yleisö ei tällä kertaa jaksanut paneutua Mozartiin riittävästi, kun konsertin päänumero kutkutti jo kovasti mielissä. (En ylipäätään ymmärtänyt ohjelmasuunnittelun eli Mozartin ja Wagnerin kappaleiden yhdistämisen ideaa, vaikka Lintu sitä yrittikin selittää eilisessä Kantapöytä-ohjelmassa.)

Väliajan jälkeen tarjoiltiin itse pihvi, eli konserttiversio Wagnerin Valkyyria-oopperan ensimmäisestä näytöksestä. Nyt olivat palikat todella kohdallaan! Karita Mattilan hienosävyinen, eläytyvä ja herkkä tulkinta Sieglindestä hurmasi, kuten myös Simon O'Neillin (Siegmund) upea tenori, josta löytyi tarpeen mukaan hentoja sävyjä tai metallista ytyä ja voimaakin vaikka kuinka. Solistikaartissa kolmantena laulanut Mika Kares sai Hundingin hahmoon luonnetta ja laulukin toimi erinomaisesti.

RSO soitti niin hienosti, että ihan kävivät kokeneesta oopperaorkesterista, joka soittaa Wagneria vähän väliä. Lintu balansoi soiton laulajien kanssa aivan esimerkillisesti, ja antoi solisteille hyvin tilaa hiljaisemmissa ja herkemmissä kohdissa. Ei viisarin tarvitse aina olla forte-asennossa edes Wagnerin oopperassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti