lauantai 24. syyskuuta 2016

Kuorokilpailun finaalissa


24.9.2016 V Kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun finaali Musiikkitalossa Helsingissä

Harald Andersénin nimeä kantavan, nyt viidettä kertaa järjestetyn kamarikuorokilpailun finaalissa esiintyi kuusi kuoroa: kaksi Suomesta sekä yksi Ruotsista, Virosta, Latviasta ja Irlannista.

Suomalainen Spira Ensemble esitti Kari Turusen johdolla mm. Thomas Tallisin, Einar Englundin ja Sergei Rahmaninovin musiikkia. Vaikka esim. Rahmaninovin Blazen muzhista kuultiin vaikuttava tulkinta, jäi kokonaisuus valjuksi - osin ehkä ohjelmiston tasapaksuudesta ja kappaleiden samankaltaisuudesta johtuen.

Seuraavaksi lauloi ruotsalainen S:t Jacobs Ungdomskör Mikael Wedarin johdolla. Ohjelmassa oli mm. Eric Whitacren, Alexander Levinen ja Anders Edenrothin sävellykset. Kuoron sointi ja yhtenäisyys ei ollut loppuun asti hiottua - olisiko syytä ollut siinä, että osa laulajista oli hyvin nuoria? Tällä porukalla oli kuitenkin pari yleisöön uppoavaa kappaletta, joissa oli liikettä ja fyysisyyttä mukana.

Ensimmäisen session päätti virolainen Collegium Musicale, jota johti Endrik Üksvärav. Kuorolla oli erottuva sointi ja laulu oli hyvin puhdasta. Kuulimme musiikkia mm. Arvo Pärtilta, Erkki-Sven Tüürilta, Olivier Messiaenilta ja Sergei Rahmaninovilta. Ohjelman päättänyt Veljo Tormisin Pulmalaul oli raikas valinta ja hieno kunnianosoitus kotimaan kansanmusiikille.

Väliajan jälkeen lauloi suomalainen Ahjo Ensemble Paavo Hyökin johdolla. Yllättävä aloitus Carlo Gesualdolla ja sitten mm. Bengt Johanssonia ja Juhani Komulaista. Kuoro ei tehnyt minuun hirveän suurta vaikutusta, vaikkakin suomalaisten keskinäisessä ottelussa arvostin Ahjon paremmaksi kuin Spiran. Hyökin johtamistyyli oli aivan ilmetty kopio isä-Matista!

Latvialainen Youth Choir Kamēr esiintyi Jānis Liepiņšin johdolla. Mies tuli minulle tutuksi viime tammikuussa, kun hän johti pari oopperaa Latvian kansallisoopperassa Riiassa. Kilpailuun valittu ohjelmisto oli todella mielenkiintoinen ja erottuva; kuulimme mm. John Luther Adamsin, Karin Rehnqvistin, John Farmerin ja Juris Karlsonsin sävellykset. Ammattitaitoinen kuoro, joka taipui monenlaiseen tyyliin!

Finaalin päätti irlantilainen New Dublin Voices, jota johti Bernie Sherlock. Aloituskappaleen jälkeen liikuttiin kovin kirkollisissa sfääreissä mm. Colin Mawbyn, Giovanni Gabrielin ja Greg Knaufin sävelin. Irlantilaisten esiintyminen oli hallittua ja paketti pysyi hyvin kasassa.

Minun oli esitysten jälkeen vaikea päättää voittajasuosikkiani. Siitä olin kuitenkin melko varma, että suomalaisten ei tarvitse tällä(kään) kerralla juhlia kärkisijoja. Ulkomaiset kuorot tuntuivat olevan pari askelta edellä kaikilla osa-alueilla. Saas nähdä miten tuomaristo ratkaisee!

* * *

Myöhemmin lisättynä kilpailun tulokset:

1. Youth Choir Kamēr
2. New Dublin Voices
3. Collegium Musicale ja S:t Jacobs Ungdomskör (jaettu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti