torstai 29. syyskuuta 2016

Japanilaista hauskutusta


27.9.2016 Elokuvissa: Arthur Sullivanin koominen ooppera Mikado English National Operasta

Libretisti Sir William Schwenck Gilbert ja säveltäjä Arthur Sullivan loivat viktoriaanisessa Englannissa toistakymmentä koomista oopperaa, joiden tyyliä kutsutaan Savoy operaksi. The Mikado or The Town of Titipu vuodelta 1885 on näistä yksi useimmin esitettyjä. Itse olen nähnyt teoksen näyttämöllä Helsingissä keväällä 2011.

Lontoon English National Operasta tallennettu esitys oli laadukas ja miellyttävä. Ohjaus oli Jonathan Millerin, lavastus Stefanos Lazaridiksen ja puvustus Sue Blanen. Näyttävien tanssikohtauksien koreografiat olivat Anthony van Laastin suunnittelemia. Orkesteria johti nuori Fergus Macleod.

Nanki-Poon roolissa nähtiin eläväinen ja hurmaava Anthony Gregory. Richard Stuart oli mainio näyttelijäkyky Ko-Kon eli ylipyövelin osassa. Graeme Danby ei saanut Pooh-Bahin roolin herkullisesta komiikasta kaikkea irti, mutta lauloi kuitenkin vakuuttavasti. Sirkeä ja flirttaileva Yum-Yum oli Mary Bevan ja Katishana loisti Yvonne Howard. Itse kunnianarvoisa Robert Lloyd (76 v.) esitti keisari Mikadon roolin. Muissa osissa olivat George Humphreys (Pish-Tush), Rachael Lloyd (Pitti-Sing) ja Fiona Canfield (Peep-Bo).

3 kommenttia:

 1. Nautitteko esityksen ostamaltanne tallenteelta vai kuinka sen saisi saataville?

  VastaaPoista
 2. En tullut tuossa blogitekstissä selvästi maininneeksi, että kävin siis katsomassa Mikadon elokuvateatterissa. Kyseessä ei ollut suora satellittilähetys vaan tallenne ENO:n produktiosta, jota esitettiin Lontoossa marraskuusta 2015 helmikuuhun 2016. Tallennetta on pyöritetty viime viikkoina aika monessa elokuvateatterissa eri puolilla Suomea. Käsittääkseni juuri tätä produktiota ei ole ostettavissa (esim. DVD tai Blu-ray) - ainakaan vielä. Muita tallenteita Mikadosta kyllä löytyy maailmalta.

  VastaaPoista
 3. Lisättäköön vielä, että ENO:n tuotanto on alun perin vuodelta 1986 ja sama ohjaus eri solisteilla löytyy näiden linkkien takaa:

  www.youtube.com/watch?v=8SkOWxcbzn0
  www.youtube.com/watch?v=bxFou2XSrqk

  VastaaPoista