perjantai 30. syyskuuta 2016

Haydnin muhkea oratorio


30.9.2016 Radion sinfoniaorkesteri ja Musiikkitalon Kuoro, joht. Hannu Lintu, sol. Helena Juntunen, Topi Lehtipuu ja Neal Davies Musiikkitalossa Helsingissä

RSO esitti yhdessä Musiikkitalon Kuoron ja solistien kanssa Joseph Haydnin myöhäistuotantoon kuuluvan oratorion Vuodenajat (Die Jahreszeiten) vuodelta 1801.

Ikään kuin neljästä kantaatista koostuva mahtava oratorio kesti lähes kaksi ja puoli tuntia (väliajan ym. kanssa koko konsertille tuli mittaa peräti kolme tuntia!). Kuulimme Hannu Linnun johdolla huikean hienon, tasapainoisen ja tunnetilojen vaihtelut hyvin tavoittaneen esityksen - aivan kuten pari vuotta sitten, kun RSO esitti Haydnin tunnetuimman oratorion, Luomisen (Die Schöpfung).

Illan solistit ansaitsevat kiitosta erinomaisista suorituksista. Helena Juntusen (Hanne) saksan ääntämyksestä voi kyllä huomauttaa muutamassa kohdassa, mutta hänen eläytymisensä tekstiin oli aivan hurmaavaa. Topi Lehtipuu (Lukas) tuntui toisinaan ikään kuin säästelevän ääntään, jolloin laulu jäi orkesterin alle. Tämä siitäkin huolimatta, että Lintu selvästi yritti parhaansa mukaan vaimentaa soittoa ja balansoida esitystä. Walesilaisella baritoni Neal Daviesilla (Simon) volyymia löytyi riittävästi, sävyjen kuitenkaan kärsimättä. Tapani Länsiön valmentama kuoro oli jälleen kerran hyvässä iskussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti