lauantai 17. syyskuuta 2016

Hamletin päivitys


16.9.2016 Anno Schreierin ooppera Hamlet Theater an der Wienissä

Theater an der Wien juhlisti William Shakespearen juhlavuotta (hänen kuolemastaan on kulunut 400 v.) tilaamalla uuden oopperan. Sen sävelsi saksalainen, vuonna 1979 syntynyt Anno Schreier ja libretisti on saksalainen kirjalija-dramaturgi Thomas Jonigk. Aiheeksi oli valittu yksi Shakespearen tunnetuimmista näytelmistä, Hamlet.

Schreierin Hamlet-ooppera sai kantaesityksensä pari päivää sitten, eli näkemäni esitys oli vasta teoksen toinen. Uusista oopperoista ei yleensä voi ennalta tietää, mitä on tulossa, ja tämä koskee sekä musiikkia että ohjausta. Suunnistin siis esitykseen hieman epäilevin mielin - joutuakseni taas kerran toteamaan ennakkoluuloni vääriksi. Hamlet oli nimittäin huikean hieno ja onnistunut teos! Shakespearen tarinaa oli muokattu ja päivitetty nykyaikaisemmaksi suurella taidolla.

Pidin paljon myös Schreierin musiikista. Sävelkieli oli selkeää ja konstailematonta, mutta väritti kuitenkin tapahtumia hyvin. Se toi paikoin mieleen 1920- ja 1930-lukujen oopperasäveltäjiä, esim. Korngoldin ja Aarre Merikannon. Esityksen tähti oli kuitenkin ohjaaja Christof Loy. En ole taas vähään aikaan nähnyt näin taitavaa ohjausta, jossa rakennettiin hienosti henkilöiden välisiä suhteita ja dramatiikkaa hyvin pienin keinoin. Ohjaus tuki hienosti myös libreton filosofisempaa sisältöä. Johannes Leiackerin klassisen pelkistetty näyttämökuva ja Reinhard Traubin valot viimeistelivät hyvän paketin.

ORF Radio-Symphonieorchester Wieniä johti Kööpenhaminasta tuttu mies, Michael Boder. Oopperassa oli ainoastaan viisi laulusolistia, jotka kaikki hoitivat osuutensa kiitettävästi. Andrè Schuen oli Hamletina vaikuttava ja vahvaääninen, sekä myös erinomainen näyttelijä. Marlis Petersen oli hyytävän hyvä Gertrud-kuningattaren roolissa. Muissa rooleissa olivat Bo Skovhus Claudiuksena, Theresa Kronthaler Ofeliana ja Kurt Streit Pastorina. Hamletin kuolleen isän puheroolissa esiintyi suvereenisti Jochen Kowalski. Teoksen kuorona oli Arnold Schoenberg Chor.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti