keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Atlantiksen keisari Turussa


14.9.2016 Viktor Ullmannin ooppera Der Kaiser von Atlantis Logomossa Turussa

Der Kaiser von Atlantis syntyi säveltäjä Viktor Ullmannin ja runoilija Peter Kienin yhteistyön tuloksena Theresienstadtin keskitysleirillä vuonna 1943. Teos jäi tuolloin jo harjoitusvaiheessa sensuurin hampaisiin ja esittämättä. Atlantiksen keisarin katsottiin viittaavan Hitleriin - hän kun määrää oopperassa kaikki sotimaan keskenään kuolemaan saakka. Ehkä muukin tematiikka ja vallanhimon käsittely liippasi natseja liian läheltä...

Päivi Nisulan johtama Saaristo-ooppera on jälleen tehnyt mielenkiintoisen tuotannon ja eräänlaisen kulttuuriteon tuomalla tämän Suomessa vain harvojen tunteman teoksen lavalle. Esityksiä Turun Logomossa on harmillisesti vain kaksi (tämän ensi-illan jälkeen vielä 17.9.), mutta keväällä 2017 teos kuulemma esitetään myös Oulussa.

Oopperan oli ohjannut Pertti Sveholm. Hän oli kokeneena teatterimiehenä välttänyt ilmeisimmät sudenkuopat ja rimanalitukset. Oopperasta nähtiin tyylikäs, ajaton ja ajatuksia herättävä ohjaus. Timo Alhasen valaistus ja lavastus sekä Elias Nurmen videoprojisoinnit loivat esitykselle miellyttävät puitteet. Puvustus oli Anna Helena Hannikaisen suunnittelema.

Pientä orkesteria johti aina ammattitaitoinen Jaakko Kuusisto. Oopperan keveähkö musiikki oli paikoin aika harrastelijamaista, mutta kivasti siinä oli hyödynnetty eri instrumentteja. Kuudesta laulusolistista Joonas Asikainen lauloi kauniisti ja sävykkäästi, mutta jotenkin vaisusti, kuin ääntään säästellen. Anu Hostikka, Päivi Nisula ja Juha Hostikka tekivät varmaa perustyötä omissa rooleissaan. Jussi Salosen äänessä oli teoksen alkupuolella horjuvuutta, mutta hän paransi suoritustaan oopperan edetessä. Nicholas Söderlund oli vaikuttava Kuolema, jonka yläsävelet jäivät kuitenkin syttymättä oopperan ensimmäisessä kohtauksessa.

3 kommenttia:

 1. Harmittelin itse, kun jouduin lähtemään työmatkalle juuri tämän oopperan esitysten aikaan, joten kiitos blogista ja kiitos Oulu-vinkistä. Täytynee lähteä käymään elämäni ensimmäisen kerran Ouluun ensi keväänä...

  VastaaPoista
 2. Suosittelen käyntiä Oulussa! Saaristo-oopperan vierailu sinne on luvassa maaliskuussa 2017, mutta tarkka päivämäärä ei ole tiedossani. Eiköhän siitä kerrota lähempänä Saaristo-oopperan sivuilla (http://www.saaristo-ooppera.fi).

  Itse "joudun" pistäytymään Oulussa jo tammikuussa, kun sikäläisessä kaupunginteatterissa esitetään Tapio Tuomelan ooppera Neljäntienristeys. Lisätietoja: http://teatteri.ouka.fi/ohjelmisto/nyt-ohjelmistossa/nelj%C3%A4ntienristeys

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä! Pidin kirjasta kovasti, joten tama täytyy laittaa nyt harkintalistalle. Onneksi esityksiä näyttää olevan useampia, joten joku päivämäärä voisi sopia.

  VastaaPoista