perjantai 16. syyskuuta 2016

Akseli taivaan portilla


15.9.2016 Ralph Benatzkyn operetti Axel an der Himmelstür Volksoper Wienissä

Suomen köyhässä operettitarjonnassa ei Ralph Benatzkyn (1884-1957) nimi taida sanoa monelle lajista kiinnostuneellekaan yhtään mitään. Jotkut varttuneemmat ihmiset saattavat vielä muistaa operetin Valkoinen hevonen (saks. Im weißen Rößl), jota Helsingissä esitettiin vuosikymmeniä sitten. Saksankielisellä alueella ja ennen kaikkea Itävallassa miehen teoksia esitetään edelleen. Pääsin katsomaan operetin Axel an der Himmelstür Wienin Volksoperissa. Kyseessä oli produktion Vorpremiere, oikea ensi-ilta on parin illan päässä.

Axel an der Himmelstür on Benatzkyn 77. operetti! Se kantaesitettiin Wienissä vuonna 1936. Tarinan keskiössä on jumaloitu elokuvatähti Gloria Mills, joka elää asemastaan huolimatta yksinäistä elämää ja joutuu rakastajansa huijaamaksi. Toinen päähenkilö on köyhä lehtimies Axel Swift, joka yrittää saada haastattelun Millsiltä, joka ei ole suostunut moisia antamaan kenellekään. Kun on kyse operetista, niin arvaahan sen, että Mills ja Swift saavat lopulta toisensa. Mukaan mahtuu monenlaisia sivukiemuroita: esimerkiksi Swift pidätetään epäiltynä jalokivivarkaudesta ja Swiftin aiempi rakkaus Jessie löytää rinnalleen uuden miehen Theodorin (joka sattuu olemaan Swiftin paras ystävä).

Volksoperin tuotanto oli aivan napakymppi! Peter Lundin ohjaus sijoittui 1930-luvun mustavalkofilmien Hollywoodiin ja oli aivan viimeisen päälle tarkkaan mietitty. Gloria Millsin hahmo toi kovasti mieleen Greta Garbon - ilmeisen tarkoituksellinen temppu. Sam Madwarin lavastus ja varsinkin Andreas Ivancsicsin videoprojisoinnit olivat tavattoman kekseliäitä ja loivat oikeaa aikakauden tunnelmaa. Lorenz C. Aichner johti pätevästi orkesteria.

Gloria Millsin osan esitti Julia Koci. Hän pääsi oikeastaan vasta toisessa näytöksessä esittelemään laulamistaan, mutta hyvää kannatti odottaa! Aivan uskomattoman hieno kyky ja kaunisääninen laulaja. Andreas Bieber oli moneen taipuva Axel Swift. Muissa keskeisissä rooleissa esiintyivät Juliette Khalil, Peter Lesiak, Kurt Schreibmayer ja Gerhard Ernst.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti