maanantai 1. elokuuta 2016

Upea vankileiriooppera Savonlinnassa


30.7.2016 Leoš Janáčekin ooppera Kuolleesta talosta Olavinlinnassa Savonlinnassa

Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti lauloi tenoriuransa aikana monissa Janáčekin oopperoissa. Tämän lukkarinrakkauden peruina saimme vihdoinkin tšekkioopperaa myös Olavinlinnaan. Ohjelmassa oli Suomessa harvoin esitetty ooppera Kuolleesta talosta (Z mrtvého domu), jonka libretto perustuu Dostojevskin romaaniin Muistelmia kuolleesta talosta. Romaani taasen pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin siperialaisella vankileirillä. Ooppera sai kantaesityksensä Brnossa vuonna 1930 säveltäjän kuoleman jälkeen.

Welsh National Operasta hankitun tuotannon oli ohjannut David Pountney ja uudelleenohjauksesta vastasi Caroline Clegg. Haastattelujen ja ennakkomateriaalien perusteella Cleggin henkilöohjaus oli hyvin tarkkaa, ja se myös näkyi lavalla. Olavinlinna oli erinomainen tausta oopperan tapahtumille, ja ohjauksen lisäksi myös Maria Bjornsonin lavastus hyödynsi näyttämön mahdollisuuksia hyvin. Chris Ellis ansaitsee kiitokset tehokkaasta valaistuksesta.

Musiikillisesti ooppera oli erittäin hieno ja vaikuttava kapellimestari Tomáš Hanusin johdolla. Matti Hyökki oli valmentanut vankeja esittäneen mieskuoron mainioon iskuun. Solisteista nostan esille muutaman, joilla oli eniten laulettavaa ja/tai jotka tekivät parhaimman vaikutuksen: Ville Rusanen (Alexandr Petrovič Gorjančikov), Hanna Rantala (Aljeja), Mika Pohjonen (Luka Kuzmič/Filka Morozov), Nicholas Söderlund (paikalliskomendantti) ja Aleš Briscein (Skuratov). Muissa solistitehtävissä esiintyivät Christian Juslin, Jukka Romu, Juha Riihimäki, Hannu Forsberg, Lasse Penttinen, Juha Pikkarainen, Aapo Kilpelä, Juha Eskelinen, Joonas Asikainen, Satu Kristina Jaatinen, Gabriel Suovanen, Aki Alamikkotervo, Adrian Thompson, Claudio Otelli ja Joonas Eloranta.

Tuotanto oli niin hieno, että oli hyvä kun Yleisradio ja Japanin yleisradioyhtiö NHK taltioivat sen. Yleisradio ehti lähettää oopperan myös suorana lähetyksenä TV:ssä. Kuolleesta talosta oli Silvastilta hieno ja rohkea ohjelmapoliittinen valinta. Toivottavasti myyntiluvut olivat niin hyvät, että vastaava riskinotto voisi jatkua yhden produktion verran joka vuosi. Näkemässäni esityksessä ainakin oli harmillisen paljon tyhjiä paikkoja eri puolilla katsomoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti