torstai 11. elokuuta 2016

Bachin konsertto, kantaatteja ja sonaatti


10.8.2016 Helsingin Barokkiorkesteri ja Kajsa Dahlbäck, sopraano Pyhän Laurin kirkossa Vantaalla

Päätin tänä vuonna osallistua vain yhteen BRQ Vantaa -festivaalin konserttiin. Kunnian sai HeBO:n soittajista koottu pieni kokoonpano, joka esitti J. S. Bachin musiikkia solistinaan sopraano Kajsa Dahlbäck.

Konsertti alkoi Brandenburgilaisella konsertolla nro 5 D-duuri (BWV 1050). Ikituttu ja lähes puhki soitettu kappale sai HeBO:n muusikoiden käsissä raikkaan ja vetävän tulkinnan. Esityksestä vastasivat viulistit Cecilia Bernardini ja Tuomo Suni, alttoviulisti Hanna Pakkala, sellisti Heidi Peltoniemi ja traversoa soittanut Jasu Moisio. Eikä sovi unohtaa cembalisti Aapo Häkkistä, joka totisesti hallitsee instrumenttinsa.

Toisena numerona kuultiin maallinen kantaatti Weichet nur, betrübte Schatten (BWV 202). Dahlbäckin kimmeltävä laulu oli sävykästä ja hän eläytyi hienosti teoksen tunnelmiin. Jasu Moisio soitti kappaleessa oboeta.

Väliajan jälkeen seurasi Sonaatti viululle ja cembalolle c-molli (BWV 1019). Bernardinin ja Häkkisen yhteismusisointi oli hyvin tunteikasta tarkkuuden kuitenkaan kärsimättä. Hienoa!

Konsertin päätti kantaatti Jauchzet Gott in allen Landen (BWV 51), jonka vauhdikkaat aariat tekivät todella vaikutuksen. Dahlbäck säteili jälleen solistina, mutta balansoinnin kanssa oli ongelmaa, kuten ensimmäisessäkin kantaatissa. Itse istuin onneksi kirkon etuosassa, jossa homma toimi, mutta takaosassa istuneet valittivat, ettei laulu kuulunut. Sopraano peittyi kuulemma oboen ja trumpetin (jota tässä jälkimmäisessä kantaatissa soitti Miikka Saarinen) alle.

Ylimääräisenä kuultiin uudelleen ensimmäinen aaria Weichet nur, betrübte Schatten -kantaatista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti