perjantai 8. heinäkuuta 2016

"Mutta suurin niistä on rakkaus"


7.7.2016 Jorma Hynninen, baritoni & Paavali Jumppanen, piano ja urut Espoon tuomiokirkossa

Jorma Hynninen on kovasti uhkaillut lopettavansa esiintymisen pikku hiljaa, joten näitä hänen viimeisiä "keikkojaan" on pakko yrittää käydä kuuntelemassa. Tällä kertaa Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertissa partnerina oli Paavali Jumppanen.

Ohjelma alkoi Brahmsin Neljällä vakavalla laululla (Vier ernste Gesänge) op. 121. Hynnisen väkevä esitys sai oivan parin Jumppasen tarkasta pianismista. Aivan virheetöntä ei konkaribaritonimme laulu tällä kertaa ollut, mutta sen melkein antoi anteeksi, kun tulkinta oli niin oivallinen ja voimakas. [Käsiohjelman laatijalle ja suomentajalle tiedoksi: ernste on eri asia kuin erste; kyseessä ei siis ole Neljä ensimmäistä laulua!]

Seuraavaksi kuultiin uruilla kaksi Brahmsin koraalipreludia opuksesta 122: Es ist ein Ros' entsprungen ja Herzlich tut mich verlangen. Olen kuullut Paavali Jumppasta monet kerrat pianistina, mutta urkurina tämä oli ensiesitys. En edes tiennyt aiemmin, että hän on opiskellut myös urkujen soittoa.

Seuraava laulusarja, eli Dvořákin Raamatullisia lauluja op. 99, kuultiin urkusäestyksellä. Kuulimme teoksesta ainoastaan osat 1, 2, 4 ja 5. Johann Sebastian Bachia on tavattu kutsua "viidenneksi evankelistaksi", mutta Hynninen julisti urkuparvelta siihen malliin, että olisiko hän sitten kuudes tai ainakin seitsemäs?

Jumppanen soitti väliin urkumusiikkia: J. S. Bachin Passacaglian c-molli BWV 582. Tempo oli epätavallisen hidas ja loppupuolen rekisteröinnit vähän outoja. Stiplujakin mahtui mukaan jokunen, mutta kokonaisuutena kuitenkin ihan mukiinmenevä ja vaikuttava esitys. Sen kuitenkin huomasi, että urut eivät ole Jumppasen pääsoitin; pianon kanssa hän teki selvästi parempaa jälkeä.

Konsertin lopuksi esiintyjät palasivat parvelta jälleen alas alttarin eteen. Kuulimme pianosäestyksellä Yrjö Kilpisen Lakeus-sarjan op. 22 ja Tauno Pylkkäsen komean Pastoralen op. 21/2. Ylimääräistä ei tällä kertaa herunut, vaikka yleisö aplodeerasi pitkään ja hartaasti.

* * *

Huomasin juuri, että tämä on 11.4.2015 aloittamani blogin 200. kirjoitus. Sivujen katseluja on tähän mennessä (eli noin vuoden ja kolmen kuukauden aikana) kertynyt 10 700. Kiitokset kaikille lukijoille ja palautteen antajille. Harrastus jatkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti