sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Realistinen nykyooppera yllätti kesyydellään


11.6.2016 HK Gruberin ooppera Geschichten aus dem Wiener Wald Komische Oper Berlinissä

Itävaltalainen HK (Heinz Karl) Gruber oli minulle ennestään tuttu vain nimenä, enkä edes tiennyt että hän on säveltänyt myös oopperoita. Teos Geschichten aus dem Wiener Wald (suom. Wienerwaldin tarinoita) sai kantaesityksensä vuonna 2014. Sen libretto perustuu Ödön von Horváthin samannimiseen näytelmään vuodelta 1931. Nimi oli lainattu Johann Strauss nuoremman tunnetusta valssista (jossa Wienerwald on tosin kirjoitettu yhteen).

Gruberin musiikki jäi minulle vähän hämäräksi kokemukseksi poukkoilevuutensa ja epätasaisuutensa vuoksi. Tunnustusta täytyy kuitenkin antaa mm. Straussin melodioiden hienosta tyylittelystä ja muuntelusta osaksi oopperan musiikkia. Hendrik Vestmann teki kapellimestarina varmasti parhaansa, mutta balansointi ei aina osunut aivan kohdalleen.

Michał Zadaran ohjaus oli toimiva ja asiallisen realistinen. Hieman yllätyin siitä, ettei lavalla revitelty (berliiniläiseen tapaan) enempää esim. väkivallalla ja seksillä - siihen tarina olisi antanut oivat mahdollisuudet. Robert Rumasin lavastus ja Julia Kornackan puvustus loivat mainiota ajankuvaa; lavalla nähtiin mm. oikeita henkilöautoja. Tärkeimmissä solistitehtävissä olivat Cornelia Zink (Marianne), Tom Erik Lie (Alfred), Adrian Strooper (Oskar), Ursula Hesse von den Steinen (Valerie) ja Jens Larsen (Zauberkönig).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti