torstai 26. toukokuuta 2016

Veikeä uusi operettituttavuus Straussilta


25.5.2016 Johann Strauss nuoremman operetti Cagliostro in Wien Staatsoperette Dresdenissä

Staatsoperette Dresden on jo hyvän aikaa tuonut esille Johann Strauss II:n unohdettuja tai harvoin esitettyjä operetteja. Vuonna 2015 ensi-iltansa sai uusi versio Cagliostro in Wien -nimisestä teoksesta, jonka onneksi vielä ehdin katsomaan.

Kreivi Alessandro Cagliostro oli 1700-luvulla elänyt sarlataani, huijari, okkultisti, väärentäjä ja ties mitä. Ei hän tietenkään oikeasti ollut edes kreivi, vaan sisilianjuutalaista sukujuurta oleva muuten vaan kyvykäs mies. Monien mainioiden tarinoiden aihe hän on ollut - ja miksei myös operetin! Ainakin Saksassa mies seikkaili, mutta en tiedä vaikuttiko hän oikeasti missään vaiheessa Wienissä.

Dresdenin tuotannon oli ohjannut Ansgar Weigner. Lavalla oli menoa ja meininkiä lähes jatkuvalla syötöllä, mutta osin kyse oli aika halpahenkisestä koheltamisesta ja edestakaisin juoksemisesta. Vähän älyllisempi ohjaus olisi puhutellut minua paremmin. Jürgen Kirnerin lavastuksesta ja Renate Schitzerin puvuista on vaikea keksiä moitittavaa. Kapellimestari Alexandre Balzamo johti niin pätevästi, että oikein hämmästyin teoksen lopussa miten nuori mies montusta kömpi esille.

Näkemässäni produktiossa oli mm. karsittu ja muutettu alkuperäisversion rooleja. Librettoakin oli sorkittu aika rankalla kädellä, ja ehkä hyvä niin. Mutta oliko enää kyse samasta operetista? Jätän tämän märehtimisen muille, ja totean että minulle kyllä kelpasi näinkin.

Cagliostron osan esitti valloittavasti Christian Grygas ja Catalina Bertucci oli mainio hänen tyttärensä Lorenzan roolissa. Erityiskehut annan pastori Fodorille eli Radoslaw Rydlewskille, jonka eläytyminen osaansa oli erinomaista. Tasaista laatutyötä tekivät myös Hauke Möller (Blasoni), Ingeborg Schöpf (Frau von Adami) ja Maria Perlt (Emilie). Andreas Sauerzapf, Marcus Günzel ja Jannik Harneit olivat hauska koomikkotrio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti