keskiviikko 11. toukokuuta 2016

HeBOa ja hienostunutta tenorilaulua


10.5.2016 Helsingin Barokkiorkesteri, sol. Werner Güra, joht. Aapo Häkkinen Musiikkitalossa Helsingissä

HeBO:n Huippusolistit-sarjassa vieraili tällä kertaa saksalainen tenori Werner Güra. Hän esitti kolme numeroa Schubertin oopperoista Alfonso und Estrella ja Adrast sekä yhden numeron oratoriosta Lazarus. Güran silkkistä, mutta kiinteää ja notkeaa ääntä, herkkää tulkintaa sekä luontevaa ja vaivattoman tuntuista laulamista oli nautinnollista seurata. Miksi Schubertin oopperat onkaan unohdettu? Samaa ihmetteli käsiohjelmassa Aapo Häkkinen, mutta hänellähän olisi kaikki ratkaisun avaimet: ei muuta kuin ooppera tai pari HeBO:n ohjelmaan tulevina vuosina - edes konserttiversiona!

Illan konsertin avasi Joseph Martin Krausin Sinfonia c-molli, joka on säveltäjän tunnetuin orkesteriteos. Dramaattinen sinfonia sai oivan parin päätösnumerona kuullusta Schubertin Sinfoniasta c-molli. Tässä säveltäjän Traagiseksi nimeämässä teoksessa voi havaita yhteneväisyyksiä Krausin yli 30 vuotta aikaisemmin säveltämään sinfoniaan. Oli vaihteeksi mukava nähdä Aapo Häkkisen johtavan ilman cembaloaan. Varsinkin Schubertin sinfoniasta hän taikoi vauhdikkaan tulkinnan, johon periodisoittimet toivat oman lisämausteensa.

Yksi asia tässä konsertissa jäi kuitenkin harmittamaan: Musiikkitalon sali oli vain puolillaan yleisöä. Miksi ihmeessä, kun aiemmatkin huippusolistikonsertit ovat vetäneet väkeä erinomaisesti? Oliko syy ajankohdassa vai siinä, ettei Güra ole meillä laajalti tunnettu nimi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti