torstai 5. toukokuuta 2016

Diktaattorien kanssa väestönsuojassa


4.5.2016 Álvaro Zúñiga Roncalin ooppera Ger MANIA (La Gran Fiesta) Vapaan Taiteen Tilassa Helsingissä

Perulaissäveltäjä Álvaro Zúñiga Roncalin toinen kamariooppera, Ger MANIA (La Gran Fiesta), sai ensi-iltansa 29.4. Itse ennätin katsomaan vasta kolmannen näytöksen. Esityspaikkana oli Helsingin Katri Valan puiston alle louhitun väestönsuojan osa, joka on ristitty Vapaan Taiteen Tilaksi.

Täytyy todeta heti alkuun, että pidin kovasti näkemästäni ja kuulemastani. Zúñiga Roncal oli kirjoittanut musiikin hyvin pienelle orkesterille (piano, sello ja klarinetti), jota johti Tatu Erkkilä. Pienelläkin koneistolla saa aikaan monenlaisia sävyjä ja tunnelmia, kun asiaan paneutuu.

Maritza Núñezin libretto kuvasi Hitlerin hääjuhlaa huhtikuun 1945 lopussa. Eva Braun oli kutsunut illalliselle herrasväki Goebbelsin ja Stalinin. Tapahtumien edetessä diktaattorit mm. suunnittelivat pakenevansa yhdessä Patagoniaan. Núñezin satiiri oli aivan herkullista ja ohjaaja Ville Saukkonen oli onnistunut luomaan tarinalle monikerroksisen kuvituksen. Mukana esityksessä oli myös joukko tanssijoita, joista erityisesti solisti Oskari Nyyssölä teki vaikutuksen. Väestönsuoja loi mainion vaikutelman maanalaisesta bunkkerista, ja tilan kaiku toi lauluosuuksiin jännittävän lisän.

Oopperassa oli seitsemän laulusolistia, kaikki tuttuja nuoria laulajia tai laulun opiskelijoita. Tero Halonen oli ilmeikäs ja erinomaisesti eläytynyt Hitler. Erik Rousin vaikuttava ja vahva ääni antoi lisäpontta Stalinin hahmolle. Eva Braunin osassa ollut Marika Hölttä ja Goebbelsina laulanut Samuli Taskinen tekivät vakaat ja ammattitaitoiset suoritukset. Magda Goebbelsin eli Hannakaisa Nyrösen upeaa ääntä ja varmaa tekniikkaa olisi kuunnellut enemmänkin. Tuomas Miettola teki kaksoisroolin sekä Neuvostoliiton että Natsi-Saksan virallisena ennustajana. Pienessä osassa Hitlerin autonkuljettajana oli Henri Tikkanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti