sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Verdin harvinaisuus Bonnissa


2.4.2016 Giuseppe Verdin ooppera Jérusalem Theater Bonnissa

Verdi sävelsi vuonna 1843 oopperan I Lombardi alla prima crociata Temistocle Soleran librettoon. Muutamaa vuotta myöhemmin eli 1847 oopperasta valmistui uudistettu versio, Jérusalem. Sen ranskankielinen libretto perustuu Soleran tekstiin, ja on Alphonse Royerin ja Gustave Vaëzin käsialaa.

I Lombardi -oopperaa näkee harvakseltaan Euroopan oopperatalojen ohjelmistoissa, mutta Jérusalem on ollut melkoinen harvinaisuus. Itse näin Lombardialaiset vuonna 2013 Hampurissa, ja nyt oli onneksi Jérusalemin vuoro. Käsiohjelman mukaan tämä oli "alkuperäislaitoksen näyttämöllinen ensiesitys" Saksassa.

Bonnin tyylikäs produktio oli yhteistuotanto Bilbaon ABAOn kanssa. Ohjauksesta vastasi Francisco Negrin, lavastuksesta Paco Azorín ja puvuista Domenico Franchi. Betonibunkkerimainen lavastus oli ehkä hieman ankea, mutta muuta valittamista lavallepanossa ei ollut. Suomessakin (mm. Savonlinnan oopperajuhlat) vieraillut Will Humburg johti Bonnin Beethoven-orkesteria. Hän teki aivan erinomaista työtä ja sai Verdin musiikin uskomattomaan lentoon. Varsinkin monet kuoronumerot olivat hyvin vaikuttavia.

Gastonin raskaan roolin oli saanut urakoitavakseen Sébastien Guèze. Varsin hyvin hän siitä selviytyikin, mutta loppupuolella ääni alkoi väsyä ja laulamisen tarkkuus kärsiä. Hurmaava Hélène oli Anna Princeva, jonka yleisö nosti suosikikseen. Muissa rooleissa lauloivat mm. Csaba Szegedi (Toulousen kreivi), Franz Hawlata (hänen veljensä Roger), Brigitte Jung (Isaure), Priit Volmer (paavin legaatti), Christian Georg (Raymond) ja Daniel Pannermayr (Ramlan emiiri).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti